Røgøl er øl brygget helt eller delvist med røget malt. Før man i 1700 tallet opfandt koks, var al malt i sagens natur røget, så alene af den grund har øl i gamle dage smagt helt anderledes end nu. Arne Slej, en af de 7 grundlæggere af Danske Ølentusiaster, og en rigtig fin fyr, er også stor fan af røgøl og har i det nyeste nummer af ØlentusiasteN en artikel om røgøl, og om hans oplevelser med det på årets Ølfestival. Den kan jeg varmt anbefale.
Den tyske by Bamberg er røg øllenes moderby, og der brygges her røgøl på 2 af byens 9 bryggerier, nemlig på Spezial og Schlenkerla.
Aecht Schlenkerla Rauchbier Brauerei Heller |
Det er en flot, uklar, kastaniebrun øl på 5,1%. Skummet er flødefarvet og tæt, men forsvinder hurtigt. Aromaen er kraftig, af røg og tjære, og er helt fantastisk. Tænk at øl også kan være sådan her. Røgen går igen i smagen, men er ikke så dominerende som i aromaen. Det er ligesom med røget makrel... aromaen kan være meget kraftig af røg, men i smagen er røgen ikke så fremtrædende, pga mange andre smagsstoffer. Jeg syntes at øllen har en mellem sødme, og lidt bitterhed. Eftersmagen er ret lang, og mest bitter, og man har røgsmag på tungen længe efter at have drukket øllen.
Det er en øl som man lige skal vænne sig til, og hvis man slet ikke kan lide røgede ting, ja så kommer man nok aldrig til at holde af den. Det kan jeg heldigvis godt, og jeg gav den en samlet karakter på 8 ud af 10.
Spezial Rauchbier Spezial |
Aromaen er udemærket, med duft af sødlig malt og afdæmpet røg. Smagen er også fin, med lidt sødme og lidt bitterhed, og også her en afdæmpet røgsmag. Synes jeg...
Vi syntes at den havde en lidt sjov mundfylde, for det føltes nærmest som den var lidt boblende. Eftersmagen var mellemlang og bitter.
Jeg gav Spezial Rauchbier en karakter på 6,5.
Jeg skal, sammen med 3 venner, til Bamberg til September, og glæder mig meget til at smage disse 2 røgøl, og mange andre, frisk fra fad.
Håber du får en god tur... Ser frem til en skummende rapportage :)
SvarSlet