27 marts 2014

Øl & Whisky smagning på Bryggeriet Braunstein

I sidste uge besøgte jeg Braunstein i Køge sammen med øllauget på mit arbejde. Vi fik en rundvisning på bryggeriet samt en masse røverhistorier om deres øl og whisky, og selvom deres øl måske ikke er det aller mest spændende danske øl, var det et rigtigt sjovt besøg.

Michael serverer smagsprøver
Braunstein blev startet i 2004 af brødrene Michael og Claus Braunstein Poulsen. Det var Michael som stod for aftenens rundvisning, og det gjorde han rigtigt godt. De havde solgt en større familievirksomhed og da de er store whisky fans besluttede de, at det ville være sjovt at starte et whisky-destilleri. Da der ikke var nogen andre som havde startet et dansk destilleri, i nyere tid, vidste Told & Skat ikke rigtigt hvad de skulle sige til det, og der var ikke nogen fremgangsmåde til hvordan man fik en tilladelse. Man nåede så frem til det kompromis, at Braunstein ville starte med at brygge øl og hvis de kunne holde styr på det i et år, så kunne de få tilladelse til at starte et destilleri.
Bryggeriudstyret blev skaffet fra USA, hvor Braunstein købte et lille bryggeri og fik al udstyret pakket i containere og sendt til Køge. På den måde fik de både noget godt bryggeriudstyr fra Kaspar Schulz, samt et skuffe-bryggeri i USA som de kan bruge til at eksportere øl til USA. Da hverken Michael eller Claus turde kaste sig ud i at være bryggere, hyrede de i stedet en professionel brygger til Braunstein, og det arrangement er de stadigt meget glade for.

Braunsteins destilleri anlæg
Efter at have brygget øl i et år, fik Braunstein et OK fra Skat til at starte deres destilleringsanlæg, men måtte som en ekstra sikkerhed starte med at købe banderoler for 2,5 mio kr. For at få brugt alle de klistermærker begyndte Braunstein også at lave vodka, gin og snaps, og den del af forretningen har de også stor succes med. De kan lave 400.000 liter sprit om året, hvoraf de 80.000 laves til whisky, men da denne jo bliver bedre jo længere den lagres, sælger de indtil videre kun 10.000 liter om året. For at gøre deres whisky til noget særligt lagrer de whiskyen på forskellige tønder (eller fade), fx portvins og romtønder, og sælger det som såkaldt Single Cask whisky, altså at whiskyen fra hver enkelt træ tønde sælges separat. Det har de stor succes med og vandt bla. sidste år en masse medaljer ved Verdensmesterskabet i Whisky, samt fik en udgave kåret som verdens bedste whisky under 12 år.

Bryganlægget på Braunstein
Øl har således aldrig været hovedformålet med Braunstein, så det har aldrig været deres hensigt at brygge eksperimenterende eller nyskabende øl, men blot fine undergærede øl. Alle deres øl er økologiske, og jeg synes at de generelt er ganske udemærkede i forhold til prisen. Bryggeriet har fået en solid lokal base i Køge, så selvom de hurtigt kom ud i over 2000 COOP butikker, og brygger næsten 24 timer i døgnet 5 dage om ugen, siger Michael at noget af det sjoveste ved at have bryggeriet er, når over 500 mennesker dukker op til det månedlige åbent hus arrangement. Det hjælper nok også, at der er fri bar efter rundvisningen.

Braunstein har nu 8 ansatte og siger at de godt tilfredse med de størrelse de har, og ingen planer har om at bryggeriet skal blive større. Michael fortæller at deres hund har titlen af firmaets direktør og at deres far er kvalitets-kontrollant, og denne uformelle tone hygger de sig rigtigt godt med.  Bryggeriet ligger i nogle fine gamle bygninger på Køge Havn og er, for at styrke det lokale endnu mere, ved at indrette nabobygningen til et 'oplevelses-center', hvor man bla. vil holde sine arrangementer.

Jeg synes at det var en rigtig god rundvisning på Braunstein, og nød at vi både fik lejlighed til at smage deres øl og deres whisky, som jeg synes var rigtigt gode, og vil klart anbefale et besøg på Køge Havn :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar