21 marts 2014

Tandgnost og Gyldenkam

Tandgnost og Gyldenkam er 2 hvedeøl fra det fynske bryggeri Munkebo Mikrobryg. Som jeg skrev i min anmeldelse af Sleipner, arbejdede Munkebo's brygger Claus Christensen i et halvt år på Camba Bavaria, som ligger når München. Det er et slags prøvebryggeri for koncernen Braukon som producerer bryggeriudstyr, hvor man viser sit udstyr frem i et ægte Bayersk restaurant bryggeri. Claus var Headbrewer, altså chef for de andre bryggere, og 2 måneder før han skulle rejse begyndte han at oplære den nye Headbrewer for stedet. Ud over bryg- og ledelses-erfaring, fik han på Camba Bavaria en god indsigt i de klassiske tyske øltyper, hvilket bla. har resulteret i disse 2 fine øl.

Gyldenkam
Munkebo Mikobryg
Gyldenkam er en Pale Ale brygget med hvedemalt, eller måske en hvedeøl gæret med Ale gær. Den er under alle omstændigheder dejligt frisk og bitter, og har samtidigt en fin dybde fra hveden.
Det er en uklar ravgylden øl på 5,2% alc, med et luftigt hvidt skum som forholdsvis hurtigt forsvandt. Aromaen er rigtigt frisk og lækker, med duft af citrus og lidt grape, og en ret stor bitterhed i betragtning af at øllen har en IBU på kun 29. Smagen er ikke så bitter, men der er meget smag af humle, med citrus og grape smage som det mest fremtrædende.
Det er en lidt sjov blandingsøl, men smagsmæssigt vil jeg nok beskrive det som en mild Pale Ale, med ekstra sødme og mundfylde fra hvedemalten. Jeg synes at det er en rigtigt frisk og dejlig øl, og giver den en karakter på 8,5 ud af 10.

Tandgnost
Munkebo Mikrobryg
Tandgnost er en klassisk tysk Weizenbock, altså en mørk og maltet udgave af en hvedeøl. Øllens navn stammer, som de andre fra Munkebo, fra den nordiske mytologi, hvor Tandgnost er den ene af Thors geder.
Det er en mørkgylden øl på 9,4% alc, med et flot hvidt skum, og en aroma som er rigtigt god, med de klassiske dufte af hvede og banan-agtig frugt. Tandgnost er ikke specielt mørk af en weizenbock, og der er heller ikke så meget malt i smagen. Der er til gengæld en rigtigt lækker hvedeøls smag, med masser af mundfylde, og en dejlig eftersmag.
Jeg synes at Tandgnost er en rigtigt lækker Weizenbock og giver den en karakter på 8/10.

Folkene fra Munkebo Mikrobryg drøner rundt til arrangementer i hele landet, men da de jo er baseret tæt på Odense, foregår deres præsentationer af nye øl mv ganske ofte på byens gode ølbar Christan 4-tal. Det kunne være at man en gang skulle tage på en lille øltur dertil :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar