Black Time er en Stout, lavet for at demonstrere hvor meget kogningen af urten påvirker øllens smag. Vi har før fået denne slags 'showcase' øl for at vise humle og fadlagring, hvor bl.a. Mikkeller har lavet deres single hop serier, hvor nøjagtigt den samme øl blev brygget med 19 forskellige humler, og hvor fadlagring af porteren Black Hole viste hvordan fadlagring påvirker smagen, ved at lagre den samme øl på en en masse forskellige træfade.
Black Time er den første øl jeg er stødt på, hvor den samme type eksperiment er lavet mht. kogetid. Black Time 1, 3 og 6 er altså kogt henholdsvis 1, 3 og 6 timer, og det har naturligvis stor indflydelse på smag og alkohol indhold. Jeg har desværre kun smagt 1'eren og 3 'eren, så 6'eren har jeg til gode.
Black Time 1 Det Lille Bryggeri |
Jeg kunne rigtigt godt lide aromaen, for jeg elsker denne type kraftige stouts uden for meget humle. Den duftede lidt af soya, og lidt af lakrids fra de tilsatte fennikelfrø, som også bidrog til den mørke krydrede duft.
Smagen syntes jeg var ganske god, men en ganske udemæket mundfylde. Det var en meget mørk og kraftig smag, også med en del soya, og en lidt rå smag af lakrids som gik over til en tydelig eftersmag af fennikelfrø. Det er jo sådan nogen man får efter indisk mad, med sukkerovertræk, og det er en smag som er ret nem at genkende. Eftersmagen var halvlang, sød og krydret.
Jeg syntes at det var en rigtig god Stout, men ikke helt så god som jeg havde regnet med, så jeg gav den en karakter på 7,5 ud af 10.
Black Time 3 Det Lille Bryggeri |
Den er på 9% alc., hvilket man godt lidt kunne mærkes i aromaen. Jeg syntes at 3'eren havde en meget mere balanceret og afrundet aroma, hvor fennikel/lakrids duften var mere balanceret af sødme. Jeg syntes også at der var lidt whiskey over aromaen, og lidt duft af træ.
Jeg syntes også at smagen var rundere end 1'erens, med lidt mere mundfylde, og med en mindre rå, mere krydret smag. Eftersmagen var også her halvlang, men sødere, og med en mere tydelig fennikel/lakrids smag.
Selv om dette er den samme Stout, ingrediens mæssigt, er smagen klart bedre, og jeg gav den en samlet karakter på 8,5.
Det er ret sjovt, sådan at få lov til at smage hvad de enkelte bryggetekniske ting gør ved en øls smag. Jeg synes at der var overraskende stor forskel på de 2 øl, 'blot' fordi den ene har kogt længere. Jeg kunne virkeligt godt have tænkt mig også at have smagt Black Time 6, men det kunne jo desværre ikke lade sig gøre (da der ikke var flere). Måske får jeg chancen næste gang et af vores bryggerier laver et eksperiment af denne slags.
Fed artikel og site. Meget informativ! Søren
SvarSletTak for det :)
SvarSletDet når jo ikke Glocalbeer til sokkerholdene mht informationsniveauet, men jeg er glad for at du synes om det.