26 marts 2015

Fra Ølfabrikken til Penyllan

I sidste uge var jeg til ølsmagning med Christian Skovdal Andersen og hans kæreste Jessica Jenkins. De fortalte om Christians tid som brygger, helt fra tiden med Ølfabrikken, og vi smagte øl fra Beer Here og fra hans Sydafrikanske bryggeri Bierwerk. Vi hørte også en del om Christian og Jessicas nye bornholmske bryggeri Penyllan, som lyder utroligt spændende.

Christian havde taget 10 forskellige øl med, 7 af dem fra Beer Here og 3 fra hans kontraktbryggeri Bierwerk. Fra Beer Here havde Christian medbragt nogle af hans bedste øl samt 2 nye pilsnere, nemlig Mosaic Vinterpils og en Honning og Lavendel Pilsner. De var begge rigtigt lækre, så dem tror jeg, at jeg vil anmelde i en artikel for sig selv.

Bierwerk øllene blev lavet på bryggerier i Sydafrika og Namibia, i en periode hvor Christian boede
Rooibos
Bierwerk
dernede. Han havde medbragt 3 øl fra Bierwerks 'restlager', så de havde altså ligget på lager i 3-4-5 år, hvilket de bestemt ikke havde taget skade af.
  • Rooibos er en Saison på 6,5%, brygget med grene fra den afrikanske te-lignende Rooibos busk. Øllen har en fin syrlighed, med smag af stikkelsbær og lidt træ, med en bær smag som desværre næsten minder om oliven. Jeg syntes at det var en udemærket Saison og gav den en karakter på 7,5 ud af 10.
  • African Stout på 7,2% alk er kaffesort, og har en lidt brændt duft af karamel. Den er brygget med melasse, så der er en smag af mørkt sukker og karamel, men også lidt rugbrød og træ. Jeg giver den en karakter på 8.
  • Renosterbos er en Barleywine som er gæret med både Ale og rødvinsgær. For at give yderligere karakter er den lagret på rødvinsfade i 7 måneder, hvor den har fået lidt Brettanomyses gær. De flasker vi smagte havde lagret 5-6 år, så øllen havde også fået en god oxideret smag af træ og vanillie. Jeg syntes at det var en rigtigt lækker øl, og gav den en karakter på 9.
Penyllan er et helt nyt bryggeri, som Christian er ved at bygge samen med hans australske kæreste Jessica, som skal stå for at brygge Penyllan øllene. De flyttede sidste år til Bornholm, og da Jessica også er tidligere brygger, var det jo nærliggende at starte et bryggeri på Solskinsøen.
Det er et super spændende projekt, hvor de har tænkt sig at koncentrere sig om at brygge syrlige øl, brygget med lokale konsorter og frugter, så øllene kommer til at smage af Bornholm. De har også store planer for fadlagring af øllene, så de har allerede indkøbt over 100 gamle fade hvor der har ligger bl.a. Cognac, Brandy, Bourbon, Tequila og Sauternes. Pga. planerne om fadlagring mv regner de med, at der går 2-3 år før de første øl fra Penyllan er færdige.
Der er dog også andre planer for det nybyggede bryggeri, for Christian skal brygge sine Beer Here øl der. Selv. Han har jo i de sidste mange år fået sine øl kontraktbygget, så det bliver rigtigt interessant at se hvad der kan komme ud af kedlerne når han selv skal tilbage til dem.

Det bliver utroligt spændende at følge det nye Bornholmske bryggeri, og jeg har på fornemmelsen, at mange ølentusiaster fremover vil forsøge at få Bornholm til at indgå i deres ferieplaner ;)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar