14 november 2012

Rochefort 10 - Trappist perfektion

Jeg ved ikke om jeg nogensinde har nævnt det, men jeg elsker de belgiske Trappist øl. Jo, det har jeg vist skrevet før ;) Rochefort brygges på klosteret Notre-Dame de Saint-Remy, hvor munkene laver 3 gode øl, hvoraf 10'eren er min favorit. Jeg havde nogle stykker med hjem fra Belgien, og drikker den ofte og gerne.

Trappistes
Rochefort
10
Rochefort 10 er en kaffesort øl af typen Abt, som også fx WestVleteren 12 og La Trappe Quadruple tilhører. Det er stærke mørke øl, med utroligt meget smag. Efter et råd som Carsten Berthelsen engang gav til et ølforedrag, lod jeg øllen stå 15 min efter jeg havde hældt den op, og wow, det var en stor oplevelse at drikke den.
Jeg synes at det er en utroligt flot øl, i en simpel men stilfuld flaske. I betragtning af at øllen er på 11,3% alc. er der ret meget skum, som er tæt og lysebrunt og efterlader fine blonder på glasset.
Aromaen er vidunderligt kraftig, med duft af lakrids, chokolade, brun farin, malt, lidt gær, og noget kraftigt krydret a la kardemomme. Det er en fantastisk duft.
Smagen i Rochefort 10 synes jeg simpelthen er formidabel; det er utroligt at der kan være så meget smag i en øl. Der er en kraftig vinøs smag af chokolade, lakrids, malt og krydderier, som fortsætter i en ret lang eftersmag. Selv om der er så meget smag, og en helt utrolig god mundfylde, er det hele balanceret så godt med sødme, at øllen faktisk er ret let drikkelig, specielt i betragtning af de 11,3%. Selve alkoholen synes jeg slet ikke kan smages, den danner blot bagtæppe.
Jeg synes at Rochefort 10 er en drøm af en øl, og gav den en karakter på 9,5/10. Personligt synes jeg at den er helt på højde med en WestVleteren 12, bare ikke så hypet.

I ølbibelen 50 Øl Du Skal Smage Før Du Dør, fortæller Rolf Nielsen levende om trappist klosteret og hvordan de brygger deres skønne Rochefort 10. Rolf synes at øllen er så krydret, at han mistænker dem for at tilsætte krydderier, bla. lakrids. Hvad de end gør, så virker det...


5 kommentarer:

 1. Carlsberg havde et slogan der lød ca. sådan "Probaly the best beer in the world". Hvis det samme blev sagt om Rachefort 10 , ville det passe. Jeg er så enig i dine betragtninger også hvad angår Westvleteren 12

  SvarSlet
 2. hvis den er en drøm af en øl hvorfor så ikke give den et klart 10 tal ??

  det er lidt ligesom om at mange vægrer sig ved at gå hele vejen, og altid lige holder lidt igen. Det er synd når et produkt har fortjent ens ypperste karakter, hvilket du ikke giver den. Og det endda på trods af du giver den klart 10 i din formulering ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for kommentaren, og det kan du da have ret i :)
   Så vidt jeg husker gav jeg den 'kun' 9,5 fordi dette var en ny flaske, og jeg ved at hvis man gemmer øllen 2-3 år, så får den endnu mere fylde, og en bedre balance.
   Vh,

   Slet
 3. Nå okay ja så forstår jeg godt du holdt lidt igen. Meeen alligevel havde den jo fortjent 10. Man kan vel egentlig heller ikke give karakterer på hvordan den måske smager senere vel. Nå nok om det jeg glæder mig til næste gang jeg skal smage den, for din anmeldelse har da godt nok givet mig lyst til at smage den igen (har smagt den en gang før for længe siden)

  Iøvrigt syntes jeg du skulle anmelde Troubadur Obscura - den syntes jeg var en fantastisk øl

  SvarSlet