I uge 39 var jeg med 4 venner på øltur til Belgien. Efter at have besøgt de første ølbarer, og taget en smuttur til Antwerpen, havde vi lørdag en sidste dag i Mechelen. Vi startede dagen med en rundvisning på Het Anker, hvorefter vi gik ud efter øl.
Vi boede inde på Het Anker bryggeriet, og lørdag formiddag var vi på en rundvisning, hvor vi var rundt på bryggeriet og hørte om dets historie. I middelalderen lå der i Mechelen et Béguinage, hvilket var et læg-kloster, for kvinder som ikke havde afgivet et nonne-løfte, men boede i et fællesskab af samme art som i et kloster. Her havde man et hospital og et bryggeri, og dette blev i 1872 købt af private og senere omdøbt til Het Anker. Dele af klosterkomplekset, som på sit højeste husede omrking 2000 beguinere, findes stadigt, og er fredet på Undesco's Wolrd Heritage liste. De bygninger som husede hospitalet er en del af Het Ankers administrationsbygninger.
Vores guide viste os rundt på bryggeriet, hvor vi bla. så de flotte kobber brygkedler, maltlofterne, noget ældre brygudstyr, og et stort udendørs kølekar. Førhen kølede man urten under åben himmel, og Het Anker har stadigt deres åbne kølekar stående på taget, som de brugte helt til 1991. Lambic bryggerierne har lige fået dom for, at de godt må anvende åbne udendørs kar, men kun under skrappe betingelser, og andre bryggerier må absolut ikke. På videoen ses kølekaret og udsigten fra toppen af bryggeriet. Vores rundvisning sluttede med at par smagsprøver på deres øl, mere, i deres Brasserie. Mens vi sad her kom en Belgisk TV station forbi og optog, fordi Het Anker havde vundet en World Beer Award for deres Gouden Carolus Classic.
Kobber brygkedler Het Anker |
Prik&Tik Mechelen |
Tilbage i Mechelen gik vi på den lille bar D'Hanekeef, som er rigtigt hyggelig og har et fint udvalg af øl. Jeg smagte bla. en Hommel Bier fra Poperings, som var forholdvis humlet af en belgisk øl (7,5/10). Et par ældre damer ved vores bord fortalte, at restauranten De Met på torvet Grose Markt lavede rigtig god mad til prisen, så der gik vi ind og spiste. Maden var også rigtig lækker, men efter Belgisk standard havde de et lidt kedeligt udvalg af øl. Dette måtte vi jo råde bod på, og skyndte os derfor at finde en bar, og tog derefter lige et sidste besøg på den stille nyder, Stillen Geniter. Her blev det til at par øl mere fra det store ølkort, bla. hvedeøllen Beersel Blonde fra 3 Fountainen (7,5/10), og så hele ølturens bedste øl, en Rodenbach Vintage fra 2007.
Rodenbach Vintage 2007 Rodenbach / Palm |
Jeg syntes at aromaen var rigtig god. Den var ret syrlig, faktisk sådan lidt hen ad mælkesyre, men var også ret krydret, og lugtede af kirsebær og lidt af træ. Det syrlige kirsebær blev i smagen perfekt balanceret med en sødlig frugt smag. Der var simpelthen utroligt meget smag i øllen, nærmest som en Rodenbach på speed, og jeg var bare helt solgt. En Rodenbach Grand Cru er jo en fantastisk god øl, og denne lagrede Vintage var endnu bedre.
Jeg synes simpelthen at Rodenbach Vintage 2007 er den bedste syrlige øl jeg nogensinde har smagt, og gav den et rent 10 tal.
Søndag morgen pakkede vi så bilen og kørte mod Danmark. Først købte vi lige "lidt" af Het Ankers egne øl med hjem, så bilen var efterhånden tæt pakket, og temmeligt tung.
Vi havde en fantastisk ølrejse til Belgien, og jeg vil gerne sige tak til mine rejsekammerater, med håbet om, at vi kan tage en ny øltur til næste år :)
Selv tak, næste år må vi tage en varevogn med;-)
SvarSletJeg syntes turens bedste øl var Struisses Pannepot Vintage fra 2005, Rodenbach Vintage 2007 og så må vi ikke glemme Chimay Grand Reserve fra 1990 og Cuvé van de Keizer fra 2002 :-D
/mick
Det lyder lækkert :)
SvarSlet