23 august 2017

Stone Cali - Belgique IPA

Man kunne for nyligt købe dåseøl fra det amerikanske bryggeri Stone i Fakta, til en billig penge. Øllene er brygget på Stones bryggeri i Berlin, så modsat de amerikanske øl vi normalt kan få herhjemme, er disse øl dejligt friske og sprøde. Jeg nåede at købe en enkel, nemlig deres Cali-Belgique IPA.

Det spøjse navn skyldes at øllen er en Californisk IPA, men et belgisk twist, idet der er brugt en belgisk gær som giver ekstra frugtighed i smagen. Belgisk gær danner jo mange af de 'estere' som giver frugt smag, og dette er her brugt til at give en mere rund og blød smag, end en amerikansk IPA normalt har.
Cali-Belgique IPA fra Stone Brewing Berlin
Cali-Belgique IPA
Stone Brewing Berlin
Cali-Belgigue er en flot gylden IPA på 6,9% alk, med et luftigt hvidt skum som forholdsvis hurtigt forsvinder. I hvert fald hurtigere end jeg kunne nå at tage en billede af det :) 
I aromaen er der masser af duft af frugt, som melon, ananas og citrus, samt en let duft af malt som understøtter frugten og den lette bitterhed. I selve smagen er der dog masser af bitterhed, så her træder frugtigheden fra den belgiske gær lidt i baggrunden. For nogle år siden var det meget moderne med belgiske IPA'er, som ofte havde rigtigt meget frugt smag. Så meget at de ofte virkede søde. Denne fra Stone går dog i den helt anden grøft, og bruger kun frugtigheden til at give baggrund og dybde til IPA'en, og dermed understøtte humle bitterheden. 
Cali-Belgique IPA er en dejligt frisk øl, med en god frugtig bitterhed, så jeg giver den en karakter på 8 ud af 10.

I bunden af Cali-Belgigue dåsen står ikke blot dens sidste holdsbarhedsdato, men også hvornår den er brygget. Den info burde alle gode bryggerier skrive på deres øl, så man slipper for at købe en IPA som burde være drukket for flere måneder siden. I et supermarked som Fakta, hvor man aldrig kan vide hvor længe varerne har stået på et lager et sted, er produkstionsdatoen guld værd.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar