02 juni 2016

Hjemmebryg på Ølfestival 2016

Jeg er stor fan af Ølfestivallen, bl.a. fordi man kan komme til at smage en masse øl man ellers ikke kommer i nærheden af. Det inkluderer også hjemmebryg, som heldigvis har en stor plads på festivallen. Jeg kigger altid forbi hjemmebryggernes stande flere gange, hvor jeg prøver lidt forskelligt og får en snak med bryggerne. Flere gange har jeg smagt noget af festivalens bedste øl på hjemmebryggernes stande, og det var også tilfældet i år.

På Ølfestivallen 2016 var der flere stande med hjemmebryg, da der ud over Håndbryggerne, som
Martin Klausen med sit hjemmebryg
Ølfestival 2016
repræsenterede en mængde forskellige hjemmebryggere, også var stande fra ølklubberne Sirius og Herodes. Sirius bor på Christiania, hvor de har brygget øl i rigtigt mange år, mens Herodes ligger på Amager, hvor de 12 medlemmer har et fælles bryglokale. På Herodes stand havde de i år en gæstebrygger med, i det håndbryggeren Martin Klausen om fredagen stillede op med 2 øl. Heldigvis var jeg på Ølfestivallen fredag, for de øl ville jeg nødigt være gået glip af.

Martin Klausen havde medbragt de 2 øl 'Grandpas Wet Dream' og 'Schrimp Juice, a Tribute'. Martin vandt i 2015 guld ved DM i Håndbryg med en Imperial Stout, og hans 'Grandpas' er også en Imperial Stout... med det hele. Den er brygget med expressobønner, Tahiti vanillie, toffee karamel og egetræsspåner, så man må sige at det er en bedstefar med slag i. Det er næsten ude hvor øl bliver til tegneserie, men hold da helt ferie, hvor smager det godt. Den er på 12% alk, og har en virkeligt dyb smag, hvor både kaffe, vanillie, karamel og træ kan smages.
Martins 'Schrimp' er navngivet som en hyldest til børne-tv stjernen Onkel Reje. Så er stilen ligesom lagt. Det er en dobbelt IPA på 9% alk, med en rigtig god balanceret bitterhed og masser af humlesmag. Smagen forstærkes af at 'Schrimp', ligesom øllene fra Rocket Brewing, er blevet eftergæret med Brett, så der næsten ingen sødme er tilbage. Humlebitteheden er derfor frisk og klar, men får underbygning fra en smagfuld malt baggrund. 'Schrimp' er en utroligt lækker øl, og sammen med 'Grandpas' synes jeg at Martin Klausen her leverede 2 af de bedste øl på årets Ølfestival.

Det er sjovt at få lov til at smage noget så dejligt hjemmebryg, og det er fantastisk at vi i Danmark har en ølforening, som gør denne slags øloplevelser mulige. Jeg har stor respekt for alle de mennesker som helt frivilligt ligger et stort arbejde i at glæde andre. Ikke kun med de store arrangementer som Ølfestivallen, men også med masser af aftener med ølsmagninger og hygge, i foreningens afdelinger over hele landet. En forening er ikke en 'de'. Der er ikke nogen 'dem' som bestemmer det hele. Den består af hundredevis af helt almindelige mennesker, som deler deres glæde for øl med andre. Med frivilligt arbejde og entusiasme, skaber de, sammen, den ølforening som vi sammen nyder godt af.
Uden Danske Ølentusiaster ville Danmark være et fattigt ølland, hvor kun de store og de smarte ville komme til orde. Tak :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar