24 september 2013

By Udder Means - Kraftig Stout fra To Øl

Det danske fantombryggeri To Øl  prøver at brygge provokerende ekstrem øl, og nogen gange er de rigtigt gode. By Udder Means er en Stout tilsat lactose, hvilket jo ikke ikke i sig selv er usædvanligt, og er helt fantastisk kraftig og smagfuld.

By Udder Means
To Øl
By Udder Means er en kaffesort Stout på 7% alc, med et utroligt flot cremet lysebrunt skum, som holdt længe og efterlod blonder på glasset. Det studentikose navn dækker naturligvis over, at det er en god gammeldags milk-stout, hvor man har tilsat mælkesukker for at give fylde og mælkesødme til den færdige øl, som de beskriver det i The Oxford Companion To Beer.
Aromaen er helt utroligt lækker, med duft af malt, lidt kaffe, lidt mælkesødme og en dyb aromatisk duft sådan hen ad hvordan en belgisk Abt dufter. I smagen er der også en antydning af mælkesødme, mest i eftersmagen, men det er svært at spore, fordi resten af smagen er meget meget kraftig. Der er en stor mørk smag af kaffe, samt smag af malt og mandler. Der skulle ikke være tilsat kaffe, så smagen må stamme fra en stor mængde mørk/sort malt. Der er en temmelig stor kaffe/kakao bitterhed, som fortsætter i en meget lang eftersmag, som også er krydret. På trods af at det er en milk-stout synes jeg at øllen er ret tør og bitter, det er som om mælkesødmen er den tørre sødme som jeg forbinder med flødepulver. Men det er ikke dårligt, slet ikke, for smagen og mundfornemmelsen er simbelthen fantastisk.
Jeg giver By Udder Means en karakter på 9/10.

Efter at have været hjemmebryggere siden 2005, startede Tobias Emil Jensen and Tore Gynther i 2010 bryggeriet To Øl, stærkt hjulpet af deres gamle fysik lærer, en vis Mikkel Borg Bjergsø. Takket være Mikkels kæmpe distributionsnet var bryggeriet en succes fra starten, og produktionen, som vist primært foregår hos De Proef, nærmer sig 200.000 liter om året. Deres øl fås som regel på fad på ølbaren Mikkeller & Friends, som Tobias og Tore er medejere af.

Tæt skum på By Udder Means
I får lige et billede mere af skummet, for det er simbelthen noget af det flottteste jeg nogensinde har set.

Øl:
By Udder Means
Bryggeri:
To Øl
Øltype:
Stout
Alk.:
7%
Købt:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar