19 april 2012

Ølbog: Ølrejsen - En Rejse i Øl og Kultur

Carsten Berthelsens bog Ølrejsen er en dansk klassiker, man som ølentusiast slet ikke kan komme uden om. Den beskriver øl elskerens drømmerejse gennem de Europæiske ølnationer, og har sendt tusinder af danskere afsted i hans fodspor, for at opleven øllen, kulturen og ølkulturen :) 

Ølrejsen
Carsten Berthelsen
Ølrejsen er en  rejsebog i klassisk forstand, hvor en rejses oplevelser beskrives, og som fx H.C. Andersen kunne have skrevet, hvis han havde været mere tørstig. Berthelsen besøger øllets byer, og skriver om byernes historie, kultur skatte, om de gode og dårlige ting ved byen, og endeligt, og vigtigst, om byens øl, og hvor man bør opleve dem. For med Berthelsen er hver øl en oplevelse, og hvert værsthus hele rejsen værd.

Han starter i Tyskland og rejser ned til Tjekkiet, igennem Østrig, tilbage til Tyskland og slutteligt til Belgien. Undervejs beskriver han hvordan man kommer rundt til øllets byer: Thüringen, Weimar, Kulmbach, Bayreuth, Bamberg, Marienbad, Kalvory Vary, Eggenberg, München, Köln, Leuven, Bruxelles, Gent, Brügge, og slutteligt Antwerpen, hvor man kan tabe sit hjerte til det gode øl.

Øl er en vigtig del af den Europæiske kultur, og byerne som Berthelsen besøger er alle præget af deres ølhistorie, på både godt og ondt.
Berthelsen beskriver det hele levende, og med hans karakteristiske lune humør, så man nærmest kan se hans flyvende øjenbryn for sig.

Der er plads til masser af skæve historier, fx om hvor mange øl man skal drikke på et værtshus i Tjekkiet før de lokale gider at hilse på en, og hvor beruset man kan blive af at drikke lidt vel mange "28"-ere i Kulmbach. Det er disse historier som i min optik er bogens styrke, og gør at den kan læses som en rigtig bog, og ikke udelukkende bruges som opslagsværk.

Ølrejsen
2011 udgave
Den første udgave af bogen udkom i 2003, og efter flere reviderede udgaver, udkom der i 2011 en ny opdateret udgave, i et nyt rejsebogs format. I den nye udgave, er den er blevet mere som en rejsebog af typen 'Turen går til...', med endnu flere byer, men med færre af de skæve historier.

Hvis du ikke allerede har læst Ølrejsen, så se at komme i gang. Det er en vidunderlig rejsebog, og så handler den endda om øl!
Ingen kommentarer:

Send en kommentar