20 februar 2013

Paulaner Salvator

Som Rolf Nielsen skiver i 50 Øl Du Skal Smage Før Du Dør, kan man få påskebryg som smager af næsten hvad som helst, så det kan være svært at vide, hvad en rigtig påskebryg egentligt er. Men her er den så... den originale tyske påskebryg, Salvator.

Salvator
Paulaner
Paulaner munkene i München har siden middelalderen brygget denne kraftige mørke øl, som man brugte til at komme helskindet gennem fasten, og de har siden 1780 udbudt den kommercielt. Den blev en stor succes, og imiteret så bredt, at øllene bredte sig helt til Danmark, hvor de danske industribryggerier begyndte at brygge deres egne påskeøl. Carlsberg solgte deres første påskeøl allerede i 1905, så det er altså en tradition som er betydeligt ældre end de højt skattede juleøl (i industriudgave mener jeg). Indtil den danske ølrevolution, var de danske påskeøl langsomt blevet reduceret til mørke pilsnere, men nu kan man heldigvis igen få masser af gode øl, hvis man leder de rigtige steder.

Salvator er en kobberrød dobbeltbock på 7,9% alc, med et tæt flødefarvet skum som holder længe. Undergærede øl er jo ligesom mere rene og friske i det end Ales, så selvom Salvator er mørk og kraftig, er aromaen faktisk ret frisk, og har duft af malt, nødder, lidt citrus, lidt alkohol, og en fin bitterhed som runder det hele af.
Smagen er dejligt kraftig, med en rigtig god mundfylde, en mellemstor sødme og lidt bitterhed. Der er smag af nødder, malt og usædvanligt meget krydret smag af en tysk øl. Jeg synes tit at dobbeltbock smager lidt meget af alkohol, men her er de 7,9% næsten gemt af den kraftige smag, også i eftersmagen, som går hen og bliver fint bitter/krydret.
Jeg synes at Salvator er en fantastisk god øl, som er frisk nok til at gå til påskens store frokostborde, men samtidigt har masser af smag. Skønt. Jeg giver den en karakter på 8,5 ud af 10.

Jeg ville ønske at Salvator var en standardvare i vores supermarkeder, i det mindste her op til påske. I stedet fyldes ganske meget af ølhylderne med ligegyldige pilsnere med påskeetiketter. Men det går da kraftigt i den rigtige retning, og det er jo dejligt.
Højt Skum!

3 kommentarer:

 1. HejBrian. Jeg er helt enig i din bedømmelse. Jeg ved ikke hvordan det er andre steder, men her i Aalborg er Salvator en dagligvare i Salling. Jeg vil også bruge den til et par ølsmagninger i den kommende tid. Dejlig øl.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Sten.
   Jeg handler nok bare de forkerte steder. Min lokale SuperBrugs er på alle måder en elendig forretning, ikke kun på øllene, så måske skulle man bare tage konsekvensen og køre lidt længere efter indkøbene. (nok ikke helt til en Salling ;)

   Slet
 2. Har lige købt nogle stykker med hjem fra Tyskland til en euro stykket.
  /mick

  SvarSlet