03 marts 2016

Vieille — Saison fra Crooked Stave

Amerikanske Crooked Stave har, som jeg skrev i min anmeldelse af deres øl Surette, specialiseret sig i syrlige øl lagret på træfade. Denne type øl er en belgisk tradition, som desværre har været næsten ved at uddø, indtil verden for 10-15 år siden fik øjnene op for charmen ved den. Nu brygges de i stor stil, som regel under navnet Saison. Vieille er Crooked Staves bud på en traditionel Saison øl. Den er lavet ved at blande flere træfade med forskellige årgange af øllen, og så give det et skud tørhumle. Det lyder jo lovende.

Vieille er en strågul øl på 4,2%, med et hvidt luftigt skum som hurtigt forsvinder. Det er en rigtigt flot øl, med en sjov landlig etikette.
I aromaen er der en antydning af træ fra fadlagringen, en fin syrlighed, lidt citrus og en fin 'funk'. Jeg synes at det er en frisk og lækker aroma.
I smagen er der ikke meget spor af fadlagringen, men da Vieille jo blandes fra forskellige fade hver gang den laves, vil der sikkert være nogle 'batches' som har mere træsmag end andre. I denne flaske er der kun en meget blød antydning af træ. Der er en citrus syrlighed, samt en god smag af 'funk', altså læder og stald fra Brett'en. Syrligheden, funk'en og en blød maltbaggrund, giver sammen en rigtig god mundfylde, og en en lang lækker eftersmag.
Jeg synes at Vieille er en virkeligt lækker Saison øl, og hvis den ikke var så pokkers dyr, omkring 80,.- for 1/2 liter, kunne det være sjovt at smage på flere forskellige batches, for at se om man kunne smage forskel.
Jeg giver Vieille en samlet karakter på 9 ud af 10.

En Saison øl kan være næsten hvad som helst, fra friske Pale Ale lignende øl, til stærkt syrlige Lambic lignende sager. Jeg synes at Crooked Stave med denne Vieille har lavet en rigtig god Saison, med både en god syrlighed samt balance fra en frisk baggrundssmag.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar