05 oktober 2015

Dansk Dortmunder

For et par uger siden var jeg til blindsmagning af øl. Det foregik hos Ølentusiasterne i Roskilde, hvor Ole Madsen havde lavet en tipskupon quiz med spørgsmål til 13 øl som vi smagte blindt. Alle øl var almindelige supermarkedsøl købt i Roskilde
Jeg klarede mig forholdsvis dårligt i quiz'en, hvilket fik mig til at indse, at jeg har ret dårligt styr på de helt almindelige danske industriudgaver af specialøl. Derfor har jeg tænkt mig at lave en række almeldelser af nogle af disse øl. Så slipper du, ja dig, jo også for selv at skulle smage på disse øl. Det er da service...
Vi ligger ud med den danske Dortmunder fra Ceres bryggeriet, altså Royal Unibrew. Da der i blindsmagningen blev henvist til Dortmunder, viste jeg faktisk ikke engang at det var denne øl man mente. Det ved jeg så nu. Det ville jeg ønske at jeg ikke gjorde.

Dansk Dortmunder fra Royal Unibrew Ceres
Dansk Dortmunder
Royal Unibrew
Dortmunder er en stærk gylden undergæret øl på 7,7% alk, med et luftigt hvidt skum som holdt længe. Aromaen er ganske ok, med duft af korn, lidt citrus, lidt alkohol sødme og en lav bitterhed.
GlocalBeer findes en rigtig god definition af hvad en Dortmunder øl er, samt masser af historie om typen. Her står bla.:
 • Dortmunder er en alkohol stærk lys undergæret lagerøl fra Dortmund. Dortmunderen har et slægtskab med andre lyse lagerøl såsom pilsner, pils og helles, men adskiller sig ved en højere alkoholstyrke og en klar balance imellem den bitre og maltede smag. Vandet fra undergrunden omkring Dortmund er kendt for have et relativt højt indhold af sulfat og kulstof, hvilket er en af de væsentlige årsager til efterbitterheden i øllet. 

Smagen i den danske Dortmunder er ret sød, med en forholdsvis tydelig smag af alkohol.  Der er smag af brød eller korn fra malten, samt lidt kunstig humlesmag. Hvis øllen er brygget som en traditionel Dortmunder skulle der være et højt sulfat indhold i brygvandet, hvilket giver en mere tydelig og afrundet malt smag. Det synes jeg ikke ligefrem at jeg kan smage. Selvom dens IBU sikkert er ret lav, gør den manglende smag, at der er en ret tydelig bitterhed, som virkeligt træder frem i eftersmagen. Sammen men en tynd vandet mundfornemelse og en tydelig smag af alkohol, giver det en helt igennem forfærdelig smag. Hvis den serveres iskold er den da drikkelig, for så balanceres bitterheden og maltsmagen lidt bedre, men den er stadigt langt fra ok.
Dette er en af de værste danske øl jeg har smagt overhovedet, og jeg giver den derfor en karakter på 2 ud af 10.

Uha, hvad man dog ikke må stå igennem som ølblogger... det er et hårdt liv...  ;) Hvis der skulle sidde nogle læsere derude som er helt vilde med Dortmunderen, og derfor nu tænker ilde om mig, så lad mig endeligt høre fra jer. Jeg kunne godt tænke mig at høre hvad der får folk til at købe en øl som denne..


3 kommentarer:

 1. Dansk Dortmunder er Ikke den værste danske øl jeg har smagt. Der findes langt værre end lige præcis denne. Jeg er enig i at den har en lidt skarp smag af alkohol, og jeg er også enig i at den skal være iskold. Jeg er imidlertid meget uenig i at den har en tynd vandet smag, tværtimod. Den har en sødlig brødsmag, der fungerer fint med ost. Humlen er som den skal være, i modsætning til andre øl fra Royal Unibrew.

  SvarSlet
 2. Dortmunder er den mest solgte danske øl i udlandet og har været det siden 1970'erne, så noget må den jo kunne.

  SvarSlet
 3. Smag og behag som man siger.
  Jeg synes det er en af de bedste danske industriøl og glædede mig, da den igen kom til salg i Danmark.

  SvarSlet