29 februar 2016

Crooked Stave - Syrlige øl i verdensklasse

Syrlige øl har aldrig været mere populære, og stadigt flere bryggerier kaster sig over at lave dem. I USA har det 5 år gamle bryggeri Crooked Stave så stor succes med deres syrlige øl, at de på Ratebeer er blandt de 100 bedste bryggerier i verden.

Grunden til Crooked Stave blev lagt, da Chad Yakobson skrev en kandidatafhandling om Brettanomyces. Han samlede da en masse forskellige vilde gær og besøgte i de følgende år en lang række bryggerier, på flere kontinenter, hvor han samlede indtryk og idéer. Det fik ham til at starte bryggeriet Crooked Stave, hvor han brygger syrlige ø som lagres på træfade. Der eksperimenteres kraftigt med f.eks. forskellige gærstammer, humler, træfade og tilsatte frugter, og de øl som kommer ud af det er så gode, at bryggeriet allerede har vundet en lang række priser, har været med på CBC, samt samarbejdet med en række af verdens bedste bryggerier.

Jeg har fået fingre i Crooked Staves fine øl Surette. Det er en Saison øl på 6,2% alk., som er lavet i flere udgaver, hvor denne kaldes for Provision Saison. Det skulle efter sigende betyde, at det er en kraftig udgave af en Saison, og 6,2% er da også ret højt for øltypen. Det er en flot gylden øl, med tæt hvidt skum som holder længe.
Aromaen har en let syrlig friskhed, som gør den virkeligt lækker. Det er lidt duft af citrus, en antydning af træ, samt lidt af den duft af stald eller læder, jeg kalder det funk, som vi kender fra øl gæret med Brett. I selve smagen er 'funk'en dejligt tydelig, sammen med en god syrlighed. Det balanceres dog af en fin smag af malt, lidt smag af træ, en frugtighed som fra bær, samt en bær-agtig bitterhed. Disse dybe smagsindtryk giver en baggrund, som forhindrer Surette i at virke så skarp, eller en-dimensionel, som syrlige øl nogle gange er. I den lange eftersmag er syrligheden også i højsædet, men balanceres af den dybe smag.
Jeg synes at Surette er en virkeligt lækker øl, med en frisk men dyb smag, og giver den en samlet karakter på 9 ud af 10.

Blandt de bryggerier som Crooked Stave har lavet samarbejdsbryg med, er vores egen Amager Bryghus. Som jo også er blandt verdens 100 bedste bryggerier :) De har sammen brygget den lækre øl Chad, som er en Farmhouse Ale, altså også en art Saison. Den smagte jeg, da jeg i sommers var til 4th July på Amager Bryghus. Dejlig fest, og dejlig øl.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar