29 december 2015

Hjemstavn fra Munkebo Mikrobryg

Jeg gav for at par uger siden Munkebo Mikrobryg titlen som Årets Bryggeri på Højt Skummende. En af grundende er Deres Hjemstavns Ale, som Claus Christensen har brygget udelukkende med lokale råvarer.
Hjemstavns Ale fra Munkebo Mikrobryg
Hjemstavns Ale
Munkebo Mikrobryg
I efteråret var jeg på Stockholm Beer & Whiskey Festival, hvor jeg, ud over at smage en masse gode øl, hørte et foredrag om gær, holdt af Claus Christensen. Den gær som Hjemstavns Ale er brygget med, har Claus selv isoleret. Der findes jo gærceller overalt, specielt på frugt mv, så det gælder bare om at udvælge noget gær som kan forvandle urtens sukkerstoffer til god øl. Det første forsøg, sammen med en studerende, endte desværre ikke med en en gær som gav en god smag i øl, så Claus måtte prøve noget andet. Sammen med en nabo fik Claus så den smarte idé, at forsøge at hente gær fra en bi. Bi'er flyver jo rundt til forskellige blomster og frugt, som alle har gær sidende på sig, så idéen var, at tage gær fra en bi, og så opformere den. Det gjorde Claus så 12 gange, udvalgte igennem et par forsøg 4 gærstammer, og bryggede så øl på dem, for at se hvordan de smagte. Det bedste resultat, mht til både smag samt hvor hurtigt gæren omsætter sukkeret, blev den gær som denne Hjemsstavns Ale er brygget med, og som han kalder munkeb0001.
Foredraget i Stockholm var rigtigt interessant, og tilhørerne havde flere gode spørgsmål.

Men hvordan smager den så?
Hjemstavns Ale er en ravgylden ale på 4,7% alk, med et meget stort flødefarvet skum. Aromaen er dejligt frugtig, med duft af melon, honning og abrikos. Sammen med en fin duft af kiks og korn fra malten, giver det lidt sødme, som i smagen bliver mere fremtrædende. Hjemstavnen er brygget med malt lavet på Refsvindinge og jeg synes at malt smagen er rigtig god. I smagen er der også masser af frugt, næsten så meget at det bliver lidt tyggegummi agtigt. Bitterheden er ikke helt høj nok til at give modspil til frugt-smagen, men i den lange eftersmag forsvinder frugtsmagen langsomt, så øllen ender med en ganske fin bitterhed.
Jeg synes at Hjemstavns Ale er en rigtig fin øl, selvom der er vel meget frugtsmag. Jeg er stor fan af hele idéen med øllen, at næsten alle ingredienser er lokale inklusiv gæren, så jeg giver lidt ekstra point for det, og ender på en samlet karakter for Hjemstavns Ale på 8 ud af 10.

Til Claus Christensen foredrag i Stockholm var der en amerikansk tilhører som spurgte ind til, om Claus havde forsøgt at gære med sin Munkebo gær ved forskellige temperaturer for at se hvordan det påvirkede smagen. Netop det, har man prøvet med en anden dansk gær, nemlig vandregæren fra Lilleø. Den har en række danske bryggerier brugt til at brygge forskellige øltyper, nogle gæret køligt og andre varmere. Det er der kommet nogle meget forskellige øl ud af, fra en krystal skarp Frokostøl fra Indslev til en lettere syrlig Nordjydsk Ale. Det kunne være spændende hvis Claus på Munkebo forsøgte det samme med hans munkeb0001. Jeg ville ihvertfald gerne smage resultatet :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar