11 marts 2017

Guinness - Den Sorte Irske Sjæl

Jeg forsøger at få styr på de forskellige stilarter inden for øl, og vil derfor skrive anmeldelser af nogle af 'type-eksemplerne' inden for hver stil. De fleste har nok smagt en Guinness, men da det er en stil-typisk Dry Stout, får I her en anmeldelse af den.

Guinness Draught er en kaffesort stout på 4,2% alk. Pga. en anordning i dåsen frigives nitrogen, som
Guinness
danner det karakteristiske, utroligt flotte, lysebrune skum.
Aromaen er forholdsvis let, med lidt duft af chokolade, en lav bitterhed, lidt ristet malt og lidt duft af noget krydret som minder om kardemomme. Trods alt det mørke, er det en ret let aroma, og det samme er tilfælde for smagen.
Der er en let smag af chokolade og kaffe, en lav bitterhed og lidt smag af ristet malt.
Jeg synes at en Guinness smager dejligt, men det er altså en tynd industriversion af en stout, så jeg giver den en karakter på 6 ud af 10.

Jeg besøgte for 11 år siden Guinness bryggeriet i Dublin. Det var en rigtigt spændende øl museum, med gode udstillinger om ølbrygning og historien om Guinness øllen. Der var dog ikke meget info om hvordan opskriften på Guinness har ændret sig over årene, ud over en meget stolt bemærkning om at de nu kunne brygge en Guinness på 4 dage... Så er det jo ikke så mærkeligt at det er en tynd kop te.

I følge Stilartsdefinitionerne fra Danske Øldommere skal en Dry Stout være:

8A. DRY STOUT

OG         FG        Alkohol (vol%) IBU  EBC
1036-50 1007-11 4,0-5,0             30-50 80+

I håndbrygsammenhæng er forskellen på stout og
porter, at stouten er præget af ristet byg og hårdt
ristet karakter, mens porteren er rundere og
blødere. I kommerciel sammenhæng bruges
navnene stout og porter oftest i flæng.
Aroma: Middel til kraftig maltaroma, domineret af
hårdt ristet og kaffeagtig karakter, der følges af
chokolade og toffee. Fraværende til svag
humlearoma af engelske humletyper. Fraværende
til middel niveau af frugtestere. DMS og diacetyl
må ikke forekomme.
Udseende: Rødsort til sort. Kraftigt skum, der er
hvidt til cremefarvet. Klar til let tåget.
Smag: Middel til kraftig ristet maltsmag, som kan
have karakter af kaffe, chokolade, lakrids eller
korn. Brændt karakter og middel humlebitterhed
karakteriserer eftersmagen. Humlesmag
bemærkes ikke. En vis syrlighed fra det ristede
korn kan forekomme, men er ikke nødvendig.
Krop: Let krop. Lav karbonering.
Eksempler: Guinness Draught, Murphy’s Stout.
De store irske bryggerier bruger blandingsgas, som
man i håndbryggersammenhæng skal se bort fra.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar