08 februar 2016

Stærk Dansk Ale - Hjemstavn fra Munkebo Mikrobryg

På Munkebo Mikrobryg fortsætter Claus Christensen arbejdet med at udvikle øl, brygget med hans egne danske gær. Den første Hjemstavn øl er ved at blive til en hel serie af øl, brygget på de 4 forskellige gær-stammer, som Claus fandt på sine bier. Claus har været så venlig at sende mig en prøve på de nye øl, så her får I en anmeldelse af den kraftigste af dem, hans 'Stærk Dansk Ale'.
I gamle dage blev der brygget Ale i Danmark, både på bryggerier i byerne og overalt på landets gårde. Under Industrialiseringen forsvandt disse bryggerier næsten fuldstændigt, fordi alle folk ville have pilsnere, og øl opskrifter mv gik næsten tabt. I bogen 'Den Danske Ale' af Rolf Nielsen, kan man læse mere om dette, samt om hvordan brygningen i praksis foregik på de gamle bryggerier i København. 'Stærk Dansk Ale' er Claus Christensens forsøg på at 'genopfinde' den tabte Danske Ale, som øltype, brygget med hans hjemmelavede gær munkeb0004.

Hjemstavn Stærk Dansk Ale er en uklar kobberrød øl på 10% alk, med et lysebrunt skum som
Hjemstavn Stærk Dansk Ale fra Munkebo Mikrobryg
Hjemstavn Stærk Dansk Ale
Munkebo Mikrobryg
hurtigt forsvandt. Jeg synes at det er en flot øl, og kan ganske godt lide den simple etikette. Ølnørden i mig ville gerne have haft lidt mere detaljeret information om øllen, ligesom der var på etiketterne af de første øl der kom fra Munkebo, men man kan jo ikke få alt.
I aromaen er der duft af malt, korn, lidt sødme, en mild balanceret bitterhed, og en rigtig god duft af frugt. Aromaen minder meget om en stærk belgisk Ale, med duft af dadler og figen. Smagen er minder også meget om fx en Rochefort, med lidt lakrids samt den dybe smag af malt og frugt, men har ligesom en anden balance, med en mere frisk og citrus-agtig smag. Det er næsten som om den har en champagne agtig friskhed eller syrlighed. Ligesom i belgiske ales er det dog frugtigheden som er i højsædet, med masser af smag af dadler og figen, ja næsten så meget, at det smager lidt som om der er tilsat figensirup, som i flere gode øl fra Det Lille Bryggeri. Det er en utroligt lækker smag, hvor den forholdsvis høje alkohol % er med til at give dybde og en varmende mundfornemmelse. Smagen fortsætter i en dejligt lang eftersmag, som er både bitter, krydret og lidt sødlig.
Jeg synes at den stærke danske Hjemstavns Ale er virkeligt lækker, og giver den en samlet karakter på 9 ud af 10.

Arbejdet med at gen-opfinde en dansk øltype er rigtigt spændende, og fører i disse år til mange nye spændende øl. Denne stærke udgave af Hjemstavn er det bedste bud jeg endnu har smagt på en overgæret dansk øl.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar