02 oktober 2014

Petrus - Spændende Belgisk Ale

Det belgiske bryggeri Br. de Brabandere laver en lys Ale som er ret usædvanlig. Det er, ligesom mesterværket Orval , en stærk gylden Ale med et ekstra 'lag' af smag, som stammer fra en god syrlighed. Modsat Orval, kommer syrligheden i Pertus dog ikke fra at være gæret med Brett, men derimod ved at man lagrer øllen på egetræsfade i 20 måneder. I de gamle træfade lever bakterierne naturligt, og syrligheden videreføres på denne måde fra bryg til bryg.
I bogen Det Belgisk Øl fortæller Rolf Nielsen om forskellige typer af belgiske øl, og bla. om denne traditionelle lagring på træfade, som kun få bryggerier, bla. Rodenbach, stadigt praktiserer. Flere og flere bryggerier har dog fået øjnene op for de smagsnuancer som syrlighed kan give en øl, men meget få opnår syrligheden på denne traditionelle måde. 

Petrus Aged Pale er en flot gylden øl på 7,3% alk. med et tæt hvidt skum som holdt længe.
I aromaen kombineres en mild citrus bitterhed med en lækker duft af træ og syrlighed. Det lyder måske ret specielt, men jeg synes at det fungere rigtigt godt, og laver en fint balanceret og ligesom meget klar vinøs aroma. I smagen er syrligheden meget mere fremtrædende, og får smagen af træ og citrus bitterhed til at glide i baggrunden. Det er en utroligt smagfuld øl, med en meget lang og lækker eftersmag, hvor syrligheden får en helt champagne agtig fylde.
Jeg synes at Petrus er en virkeligt lækker øl, med en helt speciel smag som, ligesom med en Orval, kræver noget tilvænning, men så ligesom åbner sig i en fantastisk smagsoplevelse. Eller også er jeg bare meget glad for sure øl :) Jeg giver Petrus en karakter på 9 ud af 10.

Denne udgave af Petrus, Aged Pale, er tilsyneladende en særlig udgave af øllen, som kun laves til eksport til USA. I den 'normale' Petrus blander man, som ved fx en Geuze, det gamle lagrede øl med noget nyt, mens denne udgave udelukkende er det lagrede øl.
Jeg købte Petrus i Barleywine, vist til omkring 38,-, og de penge var givet godt ud, for det er en rigtigt spændende øl.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar