05 april 2012

Ølsmagning med Det Lille Bryggeri

Blandt Danmarks mange gode bryggerier, er Det Lille Bryggeri et af mine absolut favoritter. Da jeg i sidste uge var til en ølsmagning, hvor deres brygger René Hansen skulle præsentere øl, var forventningerne derfor høje. Og vi blev ikke skuffede :)

Det Lille Bryggeri er et familiebryggeri, som blev startet i 2005 under navnet Roskilde Øl, men skiftede navn i 2008. Det drives af René, hans far og hans storebror, som alle 3 har fuldtidsarbejde ved siden af, og driver bryggeriet som ren hoppy. René fortalte, at han og faderen begge har arbejde hvor de kan tage en døgnvagt, og så har nogle dage fri, og at det på den måde er det muligt at ligge hele arbejdsdage i bryggeriet.
De startede med at brygge hos Andrik Mikrobryggeri, men overtog så brygudstyret og flyttede det hjem til René i Bringstrup ved Ringsted, og nu tro jeg at Andrik i stedet brygger os dem. Det er et lille bryggeri på 2*250 liter, men de har ikke lyst til at tage chancen med at investere i større udstyr.
Det er René som brygger, og han ligger 40-50 timer om ugen i bryggeriet. Han laver også opskrifterne, og får derfor også det sidste ord, når man skal vælge hvilke øl som skal brygges.
At alle øl brygges i hånden på eget anlæg, er ret imponerende i betragtning af at bryggeriet sidste år lavede 35 nye øl, hvilket i Danmark kun blev overgået af Mikkeller, som jo ikke brygger sine øl selv.
Den eneste øl de ikke brygger selv, er deres juleøl Julemandens Trøst, hvilken brygges i Belgien.

René havde i alt 11 forskellige øl med, og de var alle rigtigt gode:
Enebær Ale (8), Chili Lakrids Ale (9), Palisade Pale Ale (7,5), Indian Pale Ale (7,5), Dark Ale (8), Lakridsporter (8), Black Time 1 (8) og Barley Wine 2011 (9). Derudover havde han en Weihenstephaner, og øllikøren Ultrapress (7) med, da de importerer dem til deres butik i Viby Sjælland, og desuden en Barley Wine fra 2010 (8.5), som var kommet med ved en fejl.

Den Belgisk inspirede Dark Ale var den første øl som de bryggede, på Andriks brygudstyr. Opskriften fik de ved at spørge rundt hos andre, og så prøve sig frem. Vi var enige om, at det var en utrolig god øl, af et første forsøg ud i brygningen, selvom opskriften selvfølgeligt nok er blevet justeret hen ad vejen.
Den anden øl det daværende Roskilde Øl lavede var Enebær Ale. Jeg synes at det var en rigtig god Ale, og selv om der kun er ganske lidt enebær i, 160g  pr 250 liter, giver det lige et strejf af en særlig bitterhed. Slet ikke dårligt.

Jeg syntes at det var spændende at høre René fortælle om Det Lille Bryggeri, og som det ses af mine karakterer var alle øllene gode, nogle endda fantastiske.
René fortalte at de har en Hop Time serie på vej, hvor man, lige som ved Black Time serien som jeg tidligere har skrevet om, vil forsøge at vise hvor meget kogetiden betyder for smagen af en øl. Denne gang bliver det bare med en IPA type, hvor humlen koges med i forskellige intervaller. Det giver jo sådan lidt en dimension mere på de single hop eksperimenter som fx Mikkeller har prøvet, og jeg glæder mig utroligt meget til at smage på det.
Tak til Det Lille Bryggei, for en rigtig god ølsmagning :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar