24 november 2016

Til ølsmagnings kursus på Bryggerhøjskolen

Forleden dag var jeg så heldig at deltage i et kursus på Den Skandinaviske Bryggerhøjskole. Det var en hel dag med undervisning om smagen af øl.

Bryggerhøjskolen ejes i samarbejde mellem bryggeriforeningerne i Danmark, Sverige, Norge og Finland, og har i ca. 90 år uddannet brygmestre til Skandinaviske bryggerier. Bryggerhøjskolen står for undervisningen på uddannelsen Master Brewer (MSc in Food Science & Technology) på Københavns Universitet, samt deres egne uddannelser Diploma Craft Brewer og Certified Brewmaster. De holder også forskellige øl (og cider) relaterede kurser og arrangementer, af hvilke jeg i foråret var så heldig at vinde et kursus i 'Beer Flavour Evaluation'.
Dette blev så afholdt i går, hvor Bryggerhøjskolens kursusansvarlige Kim Lau Johansen underviste os i øl. Lige noget for en ølblogger og hjemmebrygger som undertegnede :)

På Flavour kurset, fortalte Kim hvordan smag og aroma i øl opfattes af munden og svælget, og hvordan man med udgangspunkt i "smags-hjulet" ( Beer Flavour Wheel), opfundet af danskeren Morten Meilgaard, kan beskrive smag og aroma. Til undervisningen blev brugt smagskapsler, som tilsættes en standard øl (her blev brugt almindelige Carlsberg da de er ret smags-neutrale), for at give en bestemt bismag.
Vurdering af dansk mikrobryg
Bryggerhøjskolen
Vi gennemgik 22 forskellige af disse smags-nuancer, fra de uskyldige som banan-aromaen Isoamyl Acetate til de mere hæslige som bræk-aromaen kaldet Butyric. Disse forskellige bismage i øl kan skyldes forskellige forhold i alt fra malt, til gæren, gæringstiden, opbevaring af råmaterialer eller lagring ved en forkert temperatur. For at kunne brygge en perfekt smagende øl, er det derfor nyttigt at kunne identificere disse forskellige bismage, og vide hvilke ting i brygprocessen man kan 'skrue på' for at undgå dem. Der var også en session, hvor vi skulle smage på 10 forskellige danske mikrobryg, og beskrive hvilke af de 22 bismage som kunne findes i dem. Både gode og dårlige.
En stor del af kurset bestod af prøve-smagninger, hvor man skulle kunne identificere bismagene i 8 øl ad gangen.. Det er sgi ikke helt let skal jeg hilse og sige, men jeg klarede da skærene, og fik et fint diplom med hjem :)

Bryggerhøjskolen afholder mange forskellige kurser om ølbrygning mv, og selvom nogle af dem er lidt pebrede i prisen, som kurser med professionelle undervisere jo er, så tror jeg at man som hjemmebrygger, specielt hvis man har lidt ambitioner med sin øl, virkeligt kan få meget ud af at deltage.
Jeg syntes ihvertfald at det var virkeligt spændende :)

Diplom for Beer Flavour kursus

Ingen kommentarer:

Send en kommentar