27 juni 2015

Schiøtz Øl - Begynder udgaver af Pilsner, Lagerøl og IPA

Royal Unibrew har bevæget sig ind på markedet for specialøl. Fra Albani bryggeriet har de lanceret serien Schiøtz og fra Ceres har de lavet serien Lottrup. Begge serier er dog, i følge pålidelig kilde, rent fysisk brygget på Albani bryggeriet. Jeg har smagt på Schiøtz serien, som kan fås i COOP til den nette sum af 12,-
Schiøtz var grundlæggeren af Albani bryggeriet og har derfor lagt navn til øllene, hvilket både etikettter og hjemmeside er fyldt med historier om. Masser, masser af historier.
De 3 øl i serien hedder Bohemian Lager, Mørk Mumme og Gylden IPA, og de er alle overraskende interessante.

Mørk Mumme øl fra Schiøtz
Mørk Mumme
Schiøtz Albani
Mørk Mumme skal forestille at være den middelalderlige øltype mumme, som stadigt er populær i Sverige ved juletid. Hornbeer lavede forrige år en helt fantastisk Jule Mumme øl, men udgaven fra Schiøtz er lidt mere, øh, afdæmpet, men er stadigt en fin øl.
Denne undergærede øl er brygget med både solbærsaft, hybensaft og slåensaft, hvilket har givet lidt dybde i aromaen, uden at man dog direkte kan lugte frugten. Aromaen er stort set som en mørk tjekkisk pilsner, med malt, lidt brændt karamel,  samt en ret krydret duft af noget som kunne være kanel. I smagen er der masser af mørk malt, en god brændt smag, et twist af frugt og en ganske god bitterhed, for en lagerøl. Det smager meget som en fin tysk Schwarzbier, men med en frugtig baggrund, som gør den mere letdrikkelig. Der er en rigtig god mundfylde, og en meget lang mørk og bitter eftersmag.
Jeg synes at Mørk Mumme er en rigtig god øl, specielt i forhold til øltypen og prisen, så jeg giver den en karakter på 7,5 ud af 10.

Gylden IPA er en flot Ale på 5,9% alk. Den er sikkert rent teknisk en IPA, men det er med en afdæmpet britisk bitterhed, ikke med den aggressive amerikanske bitterhed som mange forbinder med IPA'er. Den er brygget med Hypen og Rosmarin, hvilket giver en lidt krydret aroma, som understøtter bitterheden. I smagen kommer det krydrede specielt frem i eftersmagen, men der er også lidt humlesmag af citrus.
Jeg synes at Gylden IPA er en ganske glimrende øl, som med sine krydderier og let underspillede bitterhed, nok mest henvender sig til folk som ikke plejer at drikke IPA'er. I betragtning af prisen, synes jeg dog at det er en rigtig god øl, så jeg giver den en samlet karakter på 7.

Bohemian Pils er en gylden pilsner på 5% alk, med et luftigt hvidt skum som hurtigt forsvandt. Det er en tysk pilsner brygget med æble og kvæde, hvilket har givet lidt frugt bag den meget standard tyske bitterhed i aromaen. De er humle duft af citrus og græs, hvilket fortsætter i smagen, så den nærmest går hen og bliver ret humlefrisk. Dette understøttes af frugt smagen fra æblerne og sikkert også af bitterhed fra kvæderne.
Jeg ser Bohemian Pils som en overgangs-øl for folk som kun er vandt til at drikke standard industriøl. En slags langsom introduktion, til at øl smager af væsentligt mere, hvis de er brygget med rigtig humle. Jeg synes at det er en udemærket øl, et godt skridt op fra industri pilsnere, og giver den en karakter på 7.

Det er åbenbart ikke fordi de ikke kan brygge øl hos Royal Unibrew, bare at de normalt gør det for billigt. Det har uden tvivl hjulpet en del, at Anders Kissmeyer har været konsulent på bryggene, og jeg går ud fra at han har været med til at sætte krydderier til øllene.
Hvis disse 'specialøl' fra Royal Unibrew, via deres pris og udbredelse, kan få flere danskere til at få øjnene op for hvor fantastiske øl kan være, ja så tror jeg at alle ølentusiaster i det lange løb vil blive Royal Unibrew taknemmelige.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar