29 juni 2012

Samuel Smith Imperial Stout - Wow!

En Imperial Stout er jo i princippet en ekstra stærk og kraftig Porter, men da der jo ikke findes et ølstils-politi, kan man aldrig vide hvad man får. Jeg har smagt på en gammel favorit, nemlig Imperial Stout fra Samuel Smith, og den skuffer ikke, for det er en kraftig og smagfuld fætter, som jeg synes er helt fantastisk.

Imperial Stout
Samuel Smith
Det er en smuk kulsort øl, med et tæt nøddebrunt skum, som efterlod lidt blonder på glasset. Aromaen syntes jeg var fantastisk god. Der var lidt duft af kaffe, lakrids, nødder, sådan lidt brændt duft, og det hele er balanceret med en fin malt sødme.
Smagen synes jeg simpelthen er fantastisk. Den er mørk og kompleks, med en rigtig god balance mellem sødmen, den kraftige smag, og en passende bitterhed . Der er smag af lidt kaffe og lakrids, og en rigtig god smag af mørk brændt malt, som sammen med bitterheden giver en helt utrolig mundfylde, og en god lang eftersmag. I følge '50 Øl Du Skal Smage Før Du Dør' har øllen en IBU på 40, og er humlet med Fuggles og East Kent Golding. I smagen er også en sødme, som smager som om det stammer fra umaltet byg eller måske havre, men jeg ved det ikke.
Jeg synes at Samuel Smith Imperial Stout er en fantastisk god øl, og gav den en karakter på 9 ud af 10.

Det er skønt at det ikke kun er i Tyskland, at der stadigt findes bryggerier som brygger som for 100 år siden. Man burde jo næsten tage på øltur til Good Old England, og opleve de gamle bryggerier og de hyggelige pubs. Men hov, jeg skal faktisk til England, til august hvor jeg skal på familieferie bl.a. til York, så det kunne da være at man skulle prøve at slå et smut forbi Samuel Smiths hjemby Tadcaster. Hvis jeg kan få overbevist Chefen :)

26 juni 2012

Little Korkny Ale- Barleywine fra Nørrebro Bryghus

Little Korkny Ale er i det faste udvalg fra Nørrebo Byghus, og er en stærk Barley Wine. Jeg synes at det er en rigtig god øl, men den er lidt vel sød til min smag.

Nørrebro Bryghus blev åbnet i 2003 af Anders Kissmeyer, under stor medieomtale. Det startede som kombineret bryggeri og restaurant, men allerede i 2005 åbnede et bryggeri i Hedehusene, hvor jeg bor, og virksomheden udviklede sig derefter til en kapitalfond agtig konstruktiv, som Kissmeyer i 2010 røg helt ud af. Ejerne bag bryggerivirksomheden, er nu de samme som står bag Fanø Bryghus, og vist flere andre ting.

Little Korkny Ale
Nørrebro Bryghus
Little Korkny Ale er i Nørrebro Bryghus karakteristiske flaske og design, og jeg synes at det er en rigtig flot øl. Det er en mørkerød og uklar øl på 12% alc, og havde et flødefarvet skum som hurtigt forsvandt. Jeg syntes at aromaen var rigtig god, med en meget vinøs duft som af sherry, nødder og sødlig frugt a la røde bær.
Smagen var også super, jeg gav den en karakter på 8 ud af 10, med en meget sødlig og vinøs smag, og en lav bitterhed. Normalt er jeg stor fan af stærke søde øl, men det var desværre et eller andet ved denne som bare var lidt for meget, så det ligesom blev lidt for sødt og klistret i længden. Eftersmagen var ganske fin, med noget krydret, en stor klistret sødme, og en vis syrlighed.
Alt i alt gav jeg Little Korkny Ale en karakter på 7,5 ud af 10. En så stærk og vinøs øl som denne, burde gemmes nogle år før den bliver drukket, og denne flaske var ganske ny, så måske man skulle købe et par flasker og gemme dem, for at se hvad der sker.

Jeg synes at det er svært at købe Barley Wine, for man kan aldrig vide hvad man får. Nogle er søde og vinøse, og andre er mørke og bitre. Jeg kan bedst lide de søde og vinøse, men denne Little Korkny Ale var altså lige i overkanten. Jeg kan se på Ratebeer at den fik rigtigt gode bedømmelser da den kom frem for vel 7 år siden, men nu ligger karaktererne noget lavere. Måske er opskriften blevet ændret siden da?

21 juni 2012

Organic Rasperry - håndbrygget Samuel Smith

Samuel Smith er et gammelt engelsk bryggeri, hvor man stadigt gærer urten i åbne kar lavet af skiffer, de såkaldte Yorkshire Squares. De er i det hele taget meget traditionelle, og brygger nogle gode klassiske øl, med masser af smag. Mest kendt er vel deres Imperial Stout, som får mange rosende ord i '50 Øl Du Skal Smage før Du Dør'. Jeg har smagt på deres økologiske Rasperry, og den var slet ikke så ringe.


Organic Rasperry
Samuel Smith
Grundøllen til Organic Rasperry er brygget på det lille håndbryggeri Melbourn Bros. i Stamford, og derefter fragtet til Samuel Smiths bryggeri i Tadcaster, hvor man har tilsat økologisk hindbærsaft, og lidt mere økologisk øl. Grundidéen er altså det samme som i Hornbeers Framboise, som jeg synes er rigtigt god.
Organic Rasperry Fruit Beer en flot rød Ale, i en rigtig fin flaske. Skummet var luftigt og fint rødligt, men forsvandt forholdsvis hurtigt. Jeg syntes at aromaen var rigtig god, med en fin duft af malt og karamelt, og en god balanceret duft af hindbær. Hindbærduften var hverken for sød eller for sur, men passede meget fint til malt duften, og var derfor ikke særligt dominerende.
I smagen var hindbærene mere tydelige, og gav en let frugt syrlighed, specielt i eftersmagen. Jeg syntes at det var en rigtig god smag, med en ganske god mundfylde, og en halvlang eftersmag som var krydret og lidt hindbær sur.
Alt i alt syntes jeg at Orginic Rasperry var en rigtig god øl, men jeg havde forventet noget mere dybde i smagen, og jeg gav den derfor en karakter på 7.

Jeg har en Samuel Smith Imperial Stout på lager, og jeg lover at I skal få en anmeldelse af den inden for den nærmeste fremtid. Den glæder jeg mig til at smage :)

18 juni 2012

Primus - Belgisk discount pilsner

Her er et godt bevis på, at ikke alle belgiske øl er gode. Det er en Primus pilsner som COOP sælger på dåse, til den nette sum af kr 9,95. Det synes jeg ikke den er værd.

Primus
Br. Haacht

Primus er en strågul Pilsner på 5% alc., som brygges af Br. Haacht, der er det 3. største bryggeri i Belgien. Selve dåsen er sådan set meget pæn, af en dåseøl, og det hvide tætte skum, som holdt længe, gør det samlede udseende ganske ok. Aromaen var også ok, med en sødlig duft af korn, lidt humle og lidt syrlighed.
Smagen var også ok, jeg gav den en karakter på 5 ud af 10, med smag af korn og af ascorbinsyre, som det hører sig i industripilsnere. Det var en forholdsvis tynd smag uden stor mundfornemmelse, og med en forholsvis kort, bitter, eftersmag.
Primus er ikke en decideret dårlig pilsner, jeg har smagt værre, men jeg havde klart forventet mere, og gav den derfor en karakter på 4,5 ud af 10.
Hvis man godt kan lide denne type tynde, syrlige pilsnere, uden for stor bitterhed, så synes jeg altså hellere at man bare skulle købe en almindelig Carlsberg. Der er ingen grund til at betale 10 kr for en øl bare fordi den er brygget i Belgien.

15 juni 2012

Fanø Kunstnerøl Nr. 1 - Imperial X-Mas Porter

Den første Kunstnerøl lavet af Fanø Bryghus var en kraftig Imperial X-Mas Porter, dekoreret af sangeren Johnny Madsen. Han bor på Fanø, og maler faktisk nogle ret spændende billeder, synes jeg. Det er en rigtig god kraftig porter.


Kunstnerøl Nr 1
Fanø Bryghus
Kunstnerøl Nr 1 er en fantastisk flot kaffesort øl på 10% alc. Skummet var luftigt og nøddebrunt, og forsvandt næsten med det samme, som det hører sig i en god stout uden for meget humle. Aromaen var ret god, men ikke så kraftig. Der var en duft af lakrids, lidt kaffe, brændt malt, lidt krydderier og lidt duft måske som af mandler.
Smagen syntes jeg var fantastisk god. Der var en rigtig god mundfylde, og masser af smag af bla. brændt malt, krydderier, røg, og en god smag af lakrids, som specielt kom frem i eftersmagen. Jeg syntes at øllen havde en rigtig god balance mellem de kraftige smagsindtryk, en ok sødme, og en bagvedliggende bitterhed. Amerikanske bryggerier er vilde med denne type kraftige Imperial Stout, men disse er som regel så bitre, at det, for mig, ødelægger den samlede smag. I Fanø's øl, er bitterheden kun medspiller, man er vel nødt til at bruge nogle foldbold analogier i disse dage, og dominerer ikke smagen.
Jeg synes at Fanø Kunstnerøl Nr 1 er en utroligt god porter/stout, og gav den en samlet karakter på 9. Jeg ved ikke rigtigt, om jeg synes at der er så meget jul over denne X-Mas Porter, men da det ikke er julestemningen som trykker for tiden, gør det ikke så meget.

Selv om Johnny Madsens maleri til etiketten af denne øl er lidt specielt, synes jeg at det er rigtigt flot. Hvis Fanø Bryghus løber tør for lokale Fanø kunstnere til at dekorere fremtidige Kunstnerøl, synes jeg godt at de kunne bede Johnny Madsen om at lave nogle flere etiketter. Det ville give en rigtig flot serie øl, og disse gode øl synes jeg fortjener et specielt udtryk :)

12 juni 2012

Kunstnerøl nr 3 fra Fanø Bryghus - Havgus

Den 3. Kunstnerøl fra Fanø Bryghus er en IPA på kun 2,7% alc. Der er for tiden mange bryggerier som prøver at lave smagfulde øl med lavt alkohol indhold, og dette er Fanø's bud. Jeg synes at det er en ganske god IPA.

Kunstnerøl Nr 3 - Havgus
Fanø Bryghus
Havgus er en flot ravgylden øl, med en fint flødefarvet skum. Etiketten er, ligesom på de andre Kunstnerøl, malet af en lokal Fanø kunstner, men dette billede er lige lovligt moderne til min smag. Nonfigurativt, må det vel kaldes.
Jeg syntes at aromaen var rigtig god. Der er brugt både Simcoe, Centennial og Cascade humle, og den har derfor en meget bitter duft af humle, som en amerikansk IPA, med duft af citrus, lidt grape, og måske melon.
Selv om det er en meget bitter øl, syntes jeg at smagen var rigtig god. Jeg syntes at der var en rigtig god mundfornemmelse, og en god kraftig bitterhed. Der var mere grape i bitterheden end jeg normalt bryder mig om, men folk som elsker stor bitterhed vil helt sikkert elske det. I eftersmagen blev grape bitterheden også hængende ret længe, men ikke så meget at jeg syntes at det var ubehageligt.
Alt i alt syntes jeg at Havgus var en rigtig god IPA, specielt i betragtning af at den er på kun 2,7% alc., og jeg gav den en karakter på 7,5 ud af 10.

Havgus lå på et tidspunkt som nr. 1 på Ratebeers liste over de bedste øl med lav alkohol, så det er altså en populær lille sag. Som en frisk sommerøl i varmen, synes jeg at den ville være helt perfekt. Nogle gode pølser på grillen, og bare siden i skyggen og nyde en god frisk øl, ahhh, hvor bliver den sommer dog af...

10 juni 2012

Fanø Kunstnerøl - No. 2 Viola Sofia

Fanø Bryghus har lavet en serie øl som udsmykkes af lokale kunstnere fra øen. De almindelige øl fra Fanø synes jeg er halvkedelige, men deres 'specialøl' synes jeg er rigtigt gode.

Bryghuset på Fanø blev startet i 2006, men da man havde investeret alt for kraftigt, bla i et brygværk fra Kaspar Schulz i Bamberg, gik det desværre hurtigt konkurs. Det blev dog startet op igen i 2009, og efter at have ansat først Shaun Hill og derefter Ryan Witter-Merithew som brygmestre, begyndte det at gå fint for bryggeriet. Ud over at brygge egne øl, brygger de også for flere nomadebryggere, aka golddiggers, bla. Mikkeller og Evil Twin, og det hjælper nok godt på omsætningen.

Kunstner Øl nr 2 Sofia Viola
Fanø Bryghus
Etiketten på Viola Sofia er udsmykket af den lokale Fanø kunstner Margit Enggaard Poulsen. Det er en rigtigt flot Imperial Stout på 10,3%, med et tæt nøddebrunt skum, som hurtigt forsvandt.
Jeg syntes at aromaen var ganske god, med duft af lidt røg, lakrids og sød malt. Muldfylden var rigtig god, med en vidunderlig fyldig smag af brændt malt, lakrids, lidt chokolade, og men en fint afstemt bitterhed, som også var at finde i eftersmagen. Der var lidt grape humle over bitterheden, men ikke så meget at det ødelagde smagen for mig. Eftersmagen var halvlang, og var både bitter, krydret og sød.
Jeg syntes at Viola Sofia var en rigtig god Stout, som jeg samlet gav en karakter på 8.

Viola Sofia blev først brygget af Fanø Bryghus for Grassroots Brewing, men til Kunstnerøl Nr 2 er opskriften, i følge de normalt meget pålidelige Beerticker, lavet om.
Jeg synes at det er en ualmindeligt god idé, at Fanø Bryghus brander sig som Fanø øl, ved at lade lokale kunstnere udsmykke deres øl. Det er en rigtig god idé, som måske er lidt inspireret af de flotte etiketter på Hornbeers øl. Jeg har smagt 2 andre af Fanø's kunstner øl, så I får inden for nærmeste femtid et par anmeldelser mere af samme skuffe. 

07 juni 2012

Marathon Øl - Mikkellers øl til Copenhagen Marathon

Til årets udgave af Copenhagen Marathon havde Mikkeller brygget en øl, med lavt alkohol men med masser af smag. Jeg er ikke lige typen som løber marathon, men derfor kan man jo godt smage øllen...

Mikkeller Bar
(c) Mikkeller
Marathon øl er brygget med lidt hvede, men ikke med hvedegær, så den har mere fylde end en almindelig pilsner, men ikke den sødlige gærsmag fra hvedeøl. Den blev serveret ved afslutningen af Copenhagen Marathon, og findes kun på fad. Jeg smagte den på Mikkeller Bar.
Det er en flot ravgylden øl på kun 3% alc., med en luftigt flødefarvet skum. Jeg syntes at aromaen var rigtig god, med rigtigt meget duft af citrus humle og af lidt korn. Jeg syntes at det var en helt fantastisk duft, af en øl på kun 3%.
Smagen syntes jeg også var rigtigt god. Der var simpelthen helt utroligt meget smag i, bla. af korn, masser af humle, en god bitterhed, og lidt sødlig smag som af honning.
I betragtning af at Marathon Øl kun er på 3% alc, synes jeg at det er en helt utrolig god øl. Der er en fantastisk smag og duft i den, som jeg slet ikke havde forventet, og jeg gav den derfor en samlet karakter på 8 ud af 10.

Mikkel har selv været eliteløber, så det er jo nok derfor han har så godt et forhold til Sparta, og både bryggger øl til dem, og holdt Copenhagen Beer Celebration i deres lokaler.
Jeg har på det sidste smagt en del øl med lav alkohol, og er faktisk ret positivt overrasket over hvor meget smag og fylde man kan få ned i en øl uden ret meget alkohol. Måske skulle jeg lave det til et sommer øltema her på bloggen :)

03 juni 2012

Low Frequency Liquorice Stout

Fra Broderlandet har jeg fået en Liquorice Stout brygget af Sigtuna Brygghus. Den er brygget med det samme lakrids som er i Svaneke Bryghus gode øl af samme navn, nemlig fra det Bornholmske firma 'Lakrids'. Jeg anmeldte Svanekes Liquorice Stout i februar, og syntes at det kunne være sjovt at se om man kan smage at det er den samme lakrids der er brugt. Det er jo i alle tilfælde en god undskyldning, for at drikke 2 gode øl på en gang :)

Low Frequency Liquorice Stout
Sigtuna Brygghus
Det er en flot kaffesort øl på 5% alc., med et luftigt nøddebrunt skum, som holdt meget længe. Aromaen syntes jeg var udmærket, med en duft af humle, brændt malt, soya, og en ikke så kraftig lakrids duft. Der var lidt mere lakridsduft i øllen fra Svaneke, men ikke meget.
Smagen af Sigtunes Liquorice Stout syntes jeg derimod var rigtig god. Jeg syntes at det var en god tyk smag med en god lakridssmag. Det var også en forholdsvis bitter Stout, så lakridssmagen var ikke så dominerende som I Svanekes udgave, men kom først rigtig frem i eftersmagen. Her kunne man til gengæld godt smage, at det var den samme fine smag af lakridsrod, fra det gode Lakrids.Selv om det ikke var samme type Stout, var lakridssmagen altså tydeligt den samme i de 2 øl. Low Frequencys eftersmag var også bitter, krydret og sød, og var rimeligt lang.
Jeg syntes at Low Frequency Liquorice Stout var en rigtig god øl, selv om man, som med øllen fra Svaneke, nok skal være glad for lakrids for rigtigt at elske den, og jeg gav den en karakter på 8 ud af 10.

Frequency mærket er et ølkoncept skabt af svenskerne Anders Fridén og David Mortimer-Hawkins, og går ud på, at de mener at øl, ligesom musik, kan beskrives som en tone. Tja, hvorfor ikke... bare der kommer nogle gode øl ud af, så er det ok med mig. De får brygget øl på forskellige svenske bryggerier, hvor denne Liquorice Stout altså er brygget af Sigtuna, som efter min mening et af de bedste.
Mange tak til Magnus, for den gode svenske lakridsøl :)