25 maj 2017

Engelsk bitterhed i Fuller's ESB

Når man taler om IPA'er og Pale Ale tænker folk normalt på amerikanske øl, med deres høje bitterhed og humlesmag af citrus og grapefrugt. Men disse øltyper stammer jo egentligt fra England, som er det første sted hvor man man begyndte at brygge disse lyse øl med høj bitterhed. I de engelske øl bruger man dog naturligvis engelske humler, og de har en helt anden humlearoma end de amerikanske. De engelske humler, som f.eks. East Kent Golding og Fuggle, har aroma af græs, gran, blomster og en anelse citrus, hvilket jo ligger mile vidt fra de vilde amerikanske humler. I Fakta har jeg købt ærketypen på en kraftig engelsk Pale Ale, nemlig Fuller bryggeriets ESB.

Fuller's ESB er en en kobberrød Ale på 5,9% alk, med et luftigt flødefarvet skum som hurtigt
Fuller's ESB
Fuller Smith & Turner Plc
forsvinder. Aromaen gør ikke meget væsen af sig, men har duft af korn og karamel, samt en lav bitterhed med lidt duft af gran og græs. I smagen åbner øllen sig dog op, med en rigtig fin bitterhed og en dejlig baggrundssmag af malt. Fra malten er der smag af kiks og korn, hvilket er med til at give en god mundfornemmelse, og i eftersmagen ligger sig fint bag humlesmagen og en fin pære frugtighed. De engelske humler fornægter sig dog ikke og giver smag af gran, græs og blomster, samt en tør mineral-agtig bitterhed.
ESB står for Extra Special Bitter, og er altså den kraftigste form for engelsk Pale Ale. Denne fra Fuller Smith & Turner, hvilket er Fuller bryggeriets rigtigt navn, er et rigtigt godt eksempel på en ESB. Det er også en dejlig øl, så jeg giver den en karakter på 7,5 ud af 10.

Denne ESB fra Fuller's er jo en væsentlig anden slags Pale Ale end man er vant til hvis man mest drikke danske eller amerikanske øl, så hvis man ikke kender de engelske humler i forvejen, kan man godt blive noget overrasket, eller måske ligefrem skuffet. Det synes jeg dog ikke at der er nogen grund til, for det er en dejlig og smagfuld øl.Ingen kommentarer:

Send en kommentar