23 marts 2014

Flaske eller dåseøl - Pilsner Urquell testet!

Kan man smage forskel på om en øl er på flaske eller på dåse? Jeg har lavet en lille amatør blindsmagning, hvor jeg prøvede Pilsner Urquell på henholdsvis en 1/2 liters dåse og den klassiske grønne flaske, og selvom øllene er købt samtidigt og opbevaret sammen, kunne jeg godt gætte hvad der var hvad.

Pilsner Urquell
Pilsner Urquell er en fin lysgylden pilsner, med masser af store bobler og et luftigt hvidt skum som holder længe. I udseende er de 2 udgaver af øllen naturligvis helt ens, men allerede i aromaen er der lidt forskel.
På dåse er aromaen meget simpel og ren, med lidt duft af malt og kun en meget svag bitterhed, mens aromaen i flaske udgaven ligesom er mere syrlig/bitter, har lidt mere malt duft og har en antydning af smørsyre.
Smørsyren stammer fra at flasken har fået lys, hvilket naturligvis sker nemt når det er en grøn flaske, og i øllens smag gør det at øllen næsten skifter karakter. Af en tjekkisk pilsner er Urquell forholdsvis mildt bitter; en bitterhed som, sammen med lidt smag af ascorbinsyre og metal, dominerer i dåse udgaven af øllen. I flaske udgaven er det derimod som om bitterhed får lidt modspil fra smørsyren, hvilket så også giver smagen lidt mere dybde, og en mere rund eftersmag. Hvis man ikke kan fordrage, fx engelske, øl i grønne flasker, vil man helt sikkert bedst kunne lide dåseøllen, men i moderate mængder synes jeg faktisk godt om smagen af lidt 'lys' i min øl.
Begge disser udgaver af Pilsner Urquell er jævnt kedelige (karakter 6,5 ud af 10) men jeg har smagt den hvor det var en fantastisk pilsner. Det var på Stockholm Beer & Whiskey Festival sidste år, hvor man kunne smage Urquell fra et 27 hl træfad, og det var en af de bedste pilsnere jeg har smagt overhovedet. Den gav jeg en karakter på 8.

Jeg er glad for at jeg kunne smage hvilken øl var fra dåse, men denne test blev selvfølgeligt nemmere af at det er en grøn flaske. Jeg tror at jeg må prøve det igen en anden gang :)

1 kommentar:

  1. Hvis man besøger deres bryggeri i Plzeň, kan man få smagsprøver fra de store træfade, de opbevarer under bryggeriet (det må være det samme du har smagt i Stockholm). Er enig i, at det til sammenligning smager meget bedre end det, man kan købe på dåse eller flaske. Den øl, man køber i forretningerne, er lagret i store siloer, men de har stadigvæk lagring på træfade for at kunne sammenligne og (ifølge dem selv) sikre, at kvaliteten er den samme, som den altid har været.

    SvarSlet