11 maj 2017

The Red Hetman rider på Amager Bryghus

Det polske bryggeri Pracownia Piwa besøgte i efteråret Amager Bryghus, hvor de sammen bryggede en kraftig baltisk porter, med et twist. Når man som amagerdrengene ynder at eksperimentere, så ender tingene nogen gange ikke som man forventer... men derfor kan øllen jo godt ende med at smage godt alligevel.

Pracownia blev startet i 2012 af de 3 venner Marta, Marek og Tomek. Så vidt jeg kan forstå, kan bryggeriets navn oversættes til: 'øl-laboratoriet', og de er da også glade for at eksperimentere.
Ifølge Ratebeer er de det polske bryggeri som har udsendt flest forskellige øl, med 122 forskellige. Og det er åbenbart gode øl, for i 2016 bedømte Ratebeer Pracownia til at være Polens bedste bryggeri. Det er jo et godt match til Amager Bryghus, så da de to bryggerier mødtes for at lave et samarbejdsbryg, skulle der naturligvis også skrues på et par ting.

The Red Hetman er en Porter på 11% alk, brygget med polsk bisongræs, hvilket på dansk også kaldes festgræs eller vanillegræs. I Polen bruges det i vodka for at give en sødlig aromatisk smag, og idéen var jo nok at det skulle give det samme i Hetman. Desværre gav bisongræsset åbenbart, sammen med den kraftige malt-sammensætning, nogle problemer med at gære øllen ned. Hetman måtte derfor 
The Red Hetman fra Amager Bryghus og Pracownia Piwa
The Red Hetman
Amager Bryghus og Pracownia
tilbringe uventet længe på gæringstanken, have tilført ekstra gær, og endda have lidt ekstra 'hjælp' før den gærede ordentlig ned og blev på de forventede 11% alk. Hetman havde præmiere til Amager Bryghus 10 års jubilæum, hvor jeg fik mig en smagsprøve.
Det er en flot sort porter på 11% alk, med et tæt lysebrunt skum. I aromaen er der duft af malt, træ, krydderier og en krydret aroma som jeg bedst kan beskrive som duft at citrongræs. Aromaen er ret let og krydret af en porter. hvilket jo nok skyldes en amagerkansk dosis humle, samt bisongræsset og den lidt specielle gæring. Selve smagen er meget dyb og lækker, men bag smagen af lakrids og mørk malt, ligger denne specielle krydrede smag. Nogen synes at det smager af vanillie, hvilket jo nok også er meningen, men jeg synes at den søde krydrede smag minder mere om friske krydderier som ingefær eller citrongræs. Men det smager nu slet ikke dårligt, det er ikke det, det er bare endt som en meget speciel porter. Den halvlange eftersmag er dejligt bitter og krydret.
The Red Hetman er en usædvanlig, men dejligt smagfuld porter, så jeg giver den en karakter på 8 ud af 10.

På Årets Ølfestival, som jo løber af staben i næste uge, kan man møde bryggeiet Pracownia på standen for ølbutikken Ninkasira. En af Pracownias bryggere kommer på besøg for at præsentere deres øl, og det kan da ikke udelukkes at en af disse kunne være The Red Hetman.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar