27 januar 2017

Linda the Axe Grinder på Amager Bryghus

Amager Bryghus har de nærmest specialiseret sig i samarbejdsbryg, og har lavet en lang række fantastiske øl i samarbejde med andre, primært amerikanske, bryggerier. Sidste sommer besøgte jeg Amager da de havde besøg af Linda Haug, og sammen med hende bryggede IPA'en Linda the Axe Grinder. Det blev der en rigtigt lækker øl ud af.

Linda er gift med Todd Haug, og arbejdede indtil sidste år på Surly Brewing i USA, sammen med
Linda Haug brewing at Amager Bryghus
Linda Haug brygger på Amager Bryghus
Todd. Da Todd forrige år var på Amager for at brygge Todd the Axeman var Linda naturligvis med, og da Linda sidste sommer bryggede Linda the Axe Grinder, var Todd selvfølgeligt også med på Amager Bryghus. Og det var jeg altså også, for amagerdrengene var så flinke at inviteret mig på besøg, for at hygge, snakke og drikke nogle gode øl. Det er altid spændende at se en øl blive til, og det bliver ikke mindre spændende når brygdagen, som denne dag, byder på lidt tekniske udfordringer, så bryggerne må blive kreative og ændre lidt på opskriften. Resultatet af dagens arbejde blev en Red Oaked IIPA, altså en dobbelt IPA, brygget med rød malt og lagret på egetræ. Til egetræslagringen blev brugt store plader af perforeret træ, importeret fra USA, hvilket sammen med masser af humle og special maltene Red-X og Acid Malt, giver øllen en dyb og lækker smag.

Linda the Axe Grinder er en IPA på 9% alk, med et tæt lysebrunt skum som forholdsvis hurtigt
Linda the Axe Grinder fra Amager Bryghus
Linda the Axe Grinder
Amager Bryghus
forsvinder. Som altid har Simon tegnet en fantastisk flot etikette, og så passer den endda fint til den rødbrune øl. Aromaen er godt bitter, med humleduft af grape, citrus og vindruekerner, men ikke mere end at man også kan dufte karamel, malt og lidt træ. Denne flaske er efterhånden en del måneder gammel, så humlen er ikke længere så voldsom som i en frisk flaske. Hvilket passer mig helt fint. Der er nemlig stadigt masser af humle i smagen, og en meget gennemtrængende bitterhed, som delvist stammer fra en ordentlig portion humle-ekstrakt. Der er også smag af malt og en syrlig-agtig smag af karamel, som måske stammer fra Red-X malten. Trods egetræslagringen er der ikke nogen decideret smag af træ, men det bidrager til at give en lækkert dyb mundfylde. I den halvlange eftersmag bliver bitterheden efterhånden meget dominerende, men balanceres dog af den let syrlige maltsmag.
Trods den meget gennemtrængende bitterhed, synes jeg at Linda the Axe Grinder er en rigtigt lækker IIPA, så jeg giver den en karakter på 8,5 ud af 10.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar