24 august 2016

Gudmund - Saison øl fra Frejdahl

I Frejdahl serien fra Bryggeriet Vestfyen findes øl af mange forskellige typer, fra lyse pilsnere til den kulsorte porter Roulv. I dag får I en anmeldelse af Gudmund, som er en Saison øl. Som man kan læse på Glocalbeer, stammer øltypen fra Belgien, hvor de før i tiden blev brygget til at kunne slukke tørsten i de varme sommermåneder. Øllene må dengang, hvor de blev brygget lokalt på gårde mv, have været meget forskellige, og det er de sådan set stadigvæk. Man kan nu købe en Saison-gær, hvilket de fleste Saison øl sikkert bliver brygget med, men man kan også lave sin egen lille gær-blanding, for at gøre øllen mere spændende. Så når man køber en Saison, kan aldrig helt vide hvad man får. Frejdahls Gudmund er dog en helt klassisk Saison.

Gudmund fra Vestfyens bryggeri Frejdahl
Gudmund
Frejdahl fra Bryggeriet Vestfyen
Gudmund er en lys gylden øl på 7% alk. Jeg synes at Frejdahl øllene er nogle flotte øl, og det er denne også.
Aromaen er frisk, med duft af citrus, lys malt og så noget som bedst kan beskrives som en duft af hvid peber, hvilket stammer fra Saison gæren. Dette peber indtryk bliver kraftigere i smagen, men balanceres lidt af en smag af citrus og malt, så det mest bare får øllen til virke forfriskende. Der er så meget malt smag, at Gudmund faktisk virker lidt sød i det, selvom der sikkert ikke er ret meget restsukker i den. Saison øl har ofte en snert af den tørre 'syrlighed' (funk) man kender fra øl brygget med Brett gær, men i Gudmund kommer dette først sent i eftersmagen, som har lidt smag af læder og blomster.
Jeg synes at Gudmund er et ganske udemærket øl, med en frisk, men lidt vel maltet smag. Jeg giver den en samlet karakter på 7 ud af 10.

I forhold til øltypen, er Gudmund en lidt kedelig øl, men den er nok en god introduktion til Saison øl, hvis man ikke har smagt så mange af dem før. Selv foretrækker noget mere syrlighed i en Saison, som der fx er i Vestfyens anden Saison, den fadlagrede Willemoes 55 Nord, som jeg synes er en skøn øl.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar