23 maj 2016

Rocket Brewing på Ølfestival 2016

I weekenden besøgte jeg, med stor fornøjelse, årets Ølfestival i Lokomotivværkstedet. Jeg smagte snesevis af gode øl, og fik snakket med en masse spændende mennesker, heriblandt flere bryggere.
Blandt de øl jeg blev mest imponeret af, var et par Berliner Weisse brygget af Rocket Brewing.

Rocket Brewing
Ølfestival 2016
Rocket Brewing brygger Thomas Schøn udelukkende øl brygget med Brettanomyces. Modsat hvad mange tror, giver dette ikke i sig selv syrlige øl, men blot meget tørre øl, uden nogen restsødme. Blandt de mange Brett gær blandinger man kan købe, er der dog mange som også indeholder de bakterier som giver øl syrlighed, men det er altså ikke Brett gæren selv som gør dette. På det sidste har Thomas eksperimenteret med at lave syrlige øl "på den gammeldags måde", nemlig vha sour-mashing, for at lave Berliner Weisse. Det er lidt som at bage brød vha surdej. Under mæskningen, straks efter at kornet er blevet tilsat vand, det man kalder ind-mæskningen, afbrydes processen, og mæskekaret indpakkes i cellofan, så der ikke kan komme ilt til. Det får så lov at stå at hygge sig over en weekend, og når bryggerne møder mandag morgen, er temperaturen i mæskekaret faldet fra ca 40 grader til ca 35, og malten har fået en fin syrlighed. Efter at have prøvet det nogle gange, siger Thomas at de nu har så godt styr på processen, at resultatet bliver ret ensartet fra gang til gang. Selv på et tidspunkt hvor de blev nødt til at bruge malt fra en anden leverandør, blev resultatet glimrende. Denne metode med at sur-mæske var almindelig i gamle dage, men passer selvfølgeligt ikke ret godt til industribryggerier, så der er man for længst gået bort fra ideén. Det virker dog tydeligvis rigtigt godt, for den Berliner Weisse som Thomas havde med på Ølfestival, var virkeligt skøn.

Den fine Berliner Weisse fra Rocket Brewing har det meget Schønske navn 'Fly Me To The Moon'. Navnet er naturligvis inspireret af den klassiske hitsang, skrevet af Bart Howard og bla sunget af Frank Sinatra. Da bryggerne gik og skulle finde på et navn til øllen hørte de Old Blue Eyes synge 'Fly Me To The Moon', og  syntes at det passede perfekt.
Moon er en frisk, let syrlig, øl, med en rigtig fin mundfylde, og en usædvanligt kompleks smag. Jeg er stor fan af Berliner Weisse, som nogle måske vil huske fra min anmedelse af Berliner Kindl, for det er en dejligt frisk og letdrikkelig øltype. I Rocket Brewings version, får øllen bare en dybere smag, fordi den fine syrlighed fra kornets naturlige mælkesyre bakterier, sammen med en god frugtighed og lidt smag af lys malt, giver en dejligt kompleks øl.
Til Ølfestivallen havde Rocket også medbragt en Berliner Weisse tilsat solbær, under navnet Currant Moon. Jeg synes at solbær passer godt til syrlige øl, og her giver det en fin balanceret frugtighed, med en mild smag af solbær i eftersmagen. Lækkert.

Efter min mening, er Rocket Brewing et af de mest spændende nye danske bryggerier. Den eksperimenteren som Thomas Schøn og hans kumpaner går og roder med nede i Haslev, stærkt inspireret af bla amerikanske bryggerier, synes jeg er fantastisk. Og så komme der gode øl ud af det :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar