11 juni 2018

Mikkeller i modvind!

De sidste uger har en sag om falske ratings på Untappd sat en alvorlig plet på Mikkellers rygte. Sagen blev omtalt af ølbloggen Stovt, hvilket, helt grotesk, har resulteret i, at Martin Petersen fra Stovt er blevet bandlyst fra Mikkellers ølbarer.

Sagen startede med et Facebook opslag fra Mikkels "onde tvilling", Jeppe Jarnit-Bjergsøe, hvori Jeppe udrede sig over, at de første mange anmeldelser af nye øl fra Mikkeller Baghaven altid var rene 5/5, og at disse anmeldelser blev lavet af folk, som ikke havde foretaget sig andet på Untappd end netop dette.
Alle kan se folks bruger-profil på Untappd, så det var hurtigt tydeligt for enhver, at 15-20 falske profiler var oprettet, tilsyneladende med det ene formål at give topkarakterer til øl fra Mikkeller Baghaven. Hvem der har oprettet disse profiler er naturligvis svært at vide, men da de første anmeldelser af en øl ligger trenden for de kommende anmeldelser, det som i Behavioural Economics kaldes for et Anchor, er de falske anmelderser tydeligvis lavet for at påvirke gennemsnittet positivt. Det er altså rent svindel.

Stovt er formentligt danmarks mest velansete ølblog, og Martin bringer på bloggen bl.a. interviews med bryggere, nyheder fra øl-verdenen, lidt ølanmeldelser, og ikke mindst kritiske artikler om den danske øl-scene. Det var derfor naturligt for Martin at skrive en artikel om de mystiske ratings af Mikkeller øl, og han tog i den forbindelse kontakt med både Untappd, Jeppe Jarnit-Bjergsoe og Mikkeller. Kontakten til Mikkeller røg dog hurtigt af sporet, da Mikkel fik den opfattelse, at Martin beskyldte Mikkeller for at stå bag de falske Untappd profiler. Enhver der har læst Martins artikler kan dog se at Mikkeller på intet tidspunkt bliver anklaget for selv at have oprettet de falske profiler, men det var Mikkel formentlig bange for at Stovts læsere alligevel ville antage. Mailudvekslingen endte med at Mikkel besluttede at Martin fra nu af er 'persona non grata', og derfor forbydes adgang til alt Mikkeller relateret.
Det er dog langt fra første gang at Mikkel har været så utilfreds med kritiske røster at han har forbudt dem, idet både Ole Madsen og Martin Goldbach Olsen, fra bloggen Allbeer, tidligere er blevet bedt om at blive væk.

Mikkeller er helt sikre på, at det ikke er nogen af deres ansatte som har oprettet de falske profiler på Untappd, men mener at de må være oprettet for at skade Mikkellers rygte.
Uanset hvem der står bag de falske ratings, må man dog sige at det som har taget størst skade af sagen, må være netop Mikkellers rygte.

7 kommentarer:

 1. Er det ikke typisk for Mikkeller - hvis vi ikke alle falder på halen over 'hans geni og uovertrufne øl' så er det os der er noget galt med, Manden er umiskendelig meget innovativ og har derfor også et ego større end et Tordenskrald. Realistisk - Han laver sgu også noget lort en gang i mellem. Ups så blev jeg banned, nå fred med det det overlever jeg, sprøgsmålet er - overlever han at prøve at kvæle alt kritik

  SvarSlet
 2. Øhh... ikke enig!
  Mikkel Borg Bjergsøe beskyldte så vidt jeg kunne læse, ikke Martin for andet end at formidle en historie som var baseret på gisninger og konspirationsteorier. Og hvis du læser kommentarsporet på Stovts opslag som han gengav fra Jeppe Jarnit Bjergsøe, så var hans følgere ret hurtige til at hoppe med på vognen. Når man er skribent på blog, har man samme pligt til at udvise kildekritik som f.eks. journalister. Basta!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Charlotte
   Tak for din kommentar. Jeg tror dog at du har misforstået historien :)
   Der er ingen gisninger. De omtalt brugere/profiler på Untappd er uden tvivl kunstigt oprettede. Dette har fået Mikkeller til selv at true med at lave en politi anmeldelse af dem/den som har oprettet dem, og det har fået Untappd til at deaktivere disse 'brugere'. Derfor kan jeg heller ikke linke til dem i artiklen.
   Stovt har udvist masser af kildekritik, og har derfor selv undersøgt sagen, fundet de 'kunstige' brugerfrofiler, og kontakten både Untappd, Jeppe og Mikkeller. Hvis der en eneste ting/"påstand" som Stovt har skrevet som ikke er sandt, så kan jeg ikke se det.
   Vh,

   Slet
  2. "Så er der lidt foder til konspirationsteoretikerne og os andre, der er lidt nysgerrige"
   Det er Stovts egen overskrift i hans Facebook opslag. Det er efter min mening en lettere sensationspræget overskrift. Derefter deler han et screendump af JJBs opslag, hvori der står "Mikkeller Baghaven seem to be involved in som serious untappd-gate 🤣"
   Den rette fremgang for Stovt i dette tilfælde (som jeg ser det) ville nok have været at kontakte MBB først, overveje hvorvidt at man ville smide mere pind på JJBs bål og så ellers droppe den tåbelige overskrift. Min mening selvfølgelig, bevares. Men jeg synes at han har båret sig virkelig kluntet ad.
   Hvis man læser kommentarerne under Stovts opfølgende opslag, så deler MBB deres mailkorrespondance, og jeg synes ærligt talt at han gør det klart for Martin at han egentlig ikke har mere at sige til denne sag, og at han iøvrigt gerne ser at han holder op med at dele udokumenterede påstande fra en bitter bror.
   "Stovt deler gisninger fordi det er interessant, hvem der vinder noget ved disse falske anmeldelser" er Martins svar. I min optik kunne han sagtens have skrevet en artikel som du kalder det, om netop dette emne. Men han skulle nok have skrevet det fra et objektivt synspunkt, istedet for bare at brygge videre på JJBs historie. Jeg forstår udemærket godt at man som selvstændig erhvervsdrivende ikke gider hænges ud for ting man ikke har gjort og som man iøvrigt ikke fik en chance for at gøre noget ved inden der blev skrevet om det. Nu er Mikkeller godt nok er veletableret brand, som nok ikke mærker der mindste til dette på bundlinjen, men gør det det så okay at hænge firmaet ud? Som jeg skrev til JJB i kommentarsporet på Facebook, så har jeg intet imod hverken ham eller MBB men jeg er sgu træt af at tvillingefejden gang på gang tager fokus fra deres ellers gode øl.

   Slet
  3. Ja, sådan kan man jo se så forskelligt på tingene.
   Jeg mener ikke dette har noget som helst at gøre med de barnlige skænderier mellem Mikkel og Jeppe, men derimod drejer sig om svindel med ratings på Untappd, og Mikkels opførsel.
   Vh,

   Slet
  4. I så fald burde han have grebet det anderledes an.
   God dag til dig 😊

   Slet
 3. har aldrig været begejstret for Mikkeller.

  SvarSlet