28 maj 2015

Forventninger til Ølfestivallen 2015

Så er Ølfestivallen igen over os, med fest, gøgl og masseer af øl. Ølfestivallen afholdes i år i Lokomotivværkstedet, hvilket forhåbentligt ikke er undgået nogens opmærksomhed, og Danske Ølentusiaster er begyndt at kalde det Nordeuropas største ølfestival. Jeg har taget et kik i programmet, for at planlægge hvad jeg skal gå efter.

Ølfestivallen har i år over 1000 øl at vælge imellem, samt underholdning på scenen, foredrag, ølsmagninger og egen restaurant. Der er rigeligt med ting, til at man sagtens kunne bruge alle 3 dage i Lokomotivværkstedet, men jeg kan desværre kun deltage en enkelt. Så der skal nås en del :)
Her er de ting jeg gerne vil nå:
  • Jeg skal altid et smut forbi Hornbeer. De medbringer i år en masse nye øl, af hvilke jeg bla. gerne vil smage Enebær Stout, Stjernenætter (med blåbær), Flemmings Read Ale og blandings 'geuzen' Den Sure Brygger.
  • Premium Beer Import har en hel stribe øl fra det amerikanske bryggeri Founders, som laver virkeligt gode øl.
  • Hos gær-firmaet White Labs kan man smage de 5 øl brygget med Vandregæren på bryggerierne Indselv, Ebeltoft Gaardbryggeri, Søgaards, Fanø og Ølsnedkren. Jeg har smagt den fra Ølsnedkeren og vil meget gerne smage de andre. 
  • Hos Herslev Bryghus kan man smage flere varienter af deres Hø øl. bla med Mirabelle blommer.
  • Kølster er altid et besøg værd, ikke mindst fordi hans øl ellers kan være svære/dyre at få fat i. Han har bla. øllen Begær, som er brygget på Vandregæren.
  • Der er i år 3 svenske bryggerier på festivallen, nemlig Malmö bryggerierne Lilla Ölfabrikken og Southplains, samt Brewski. De er alle et besøg værd.
  • Hos Indslevs kan man få Ugly Ducks Imperial Vanilla Coffee Porter i en Barrel Aged udgave med ekstra kaffe. Det lyder lækkert (nok mest hvis man er glad for kaffe). De har desuden en masse øl fra superbryggeriet De Molen, bla. en Hel & Verdoemenis BA Octomore, som lyder helt fantastisk.
  • Stensbogaard, som normalt laver fine men lidt forudsigelige øl, medbringer en øl brygget med egen humle og på eget korn som er blevet maltet hos Per Kølster. Det lyder spændende, og skal helt sikkert prøves. Den hedder 100% Fynsk Humle.
  • Det Lille Bryggeri, som efter min mening er Danmarks mest spændende bryggeri, medbringer en lang række øl, bla. Forward og Backward. Det er den samme øl, men humlen er i den ene tilsat urtkogningen i faste intervaller i stigende mængder, og i den anden i aftagende mængder. Det er da lige noget for en ølnørd :)
  • Coisbo høster præmie på præmie i konkurrencer, så jeg tror da lige at jeg skal forbi og prøve nogle af hans Limited Edition øl. Det kunne fx være Single Batch 1825, som er lagret på Cognac fade.
  • Bryggerierne fra Ølkollektivet stiller med en masse øl. Jeg kan fx anbefale Christian Bale Ale fra Dry & Bitter. Det er en let IPA med massevis af smag, som jeg for et par uger siden smagte direkte fra gæringstanken.
  •  Sprybrew har bla. en Funky Fællesbryg, lavet sammen med Christian Skovdal, på gær han selv har lavet på Bornholm. De har også en Brazillian Black Beast, brygget på brasiliensk træ, sammen med Amager-Brazilianeren Mariana Schneider.
  • Hvis man ikke har smagt øllene fra Rocket Brewing, kan jeg varmt anbefale dem. Det er spændende, tørbitre øl.
  • Amager Bryghus medbringer et hav af øl, bla. en række samarbejdsbryg med svenske stjerne-bryggerier. AmagerBryghus er Danmarks bedste bryggeri, som rent faktisk brygger i Danmark, og er ikke til at komme uden om.
  • Hos Munkebo kan man, formentligt, smage øl brygget med gær som Claus Christensen selv har fundet i lokalområdet. Spændende :) Og selvfølgeligt også alle hans andre gode øl.
  • Jeg har på det sidste hørt godt om Stevns Bryghus, som har Ølsmeden Kritian Olsvig som brygger, der skal jeg lige forbi.
  • Taybe Brewing er noget så usædvanligt som et Palænstinensisk bryggeri fra Vestbredden. De brygger tysk-inspirerede øl efter Rheinheitsgebotet, så man skal nok ikke forvente de store armbevægelser. Men smages, det skal det :)
Jeg ender sandsynligvis, som sædvanligt, med kun at smage halvdelen af de planlagte øl, men til gengæld en masse andet. Men det gør ikke spor, for i virkeligheden synes jeg, at noget af det sjoveste er at snakke med bryggerne og de mange glade entusiaster.
God fornøjelse på Ølfestivallen :)


Ølfestival København 2015

Sted

LOKOMOTIVVÆRKSTEDET
Otto Busses Vej 5A
2450 København SV

Åbningstider

Torsdag den 28. maj 2015
kl. 15:00/16:00 - 23:00
Fredag den 29. maj 2015
kl. 12:00/13:00 - 23:00
Lørdag den 30. maj 2015
kl. 12:00/13:00 - 23:00

25 maj 2015

Ølsmagning med Husbryggeriet Jacobsen

Ølentusiasterne i Roskilde holdt d. 11. maj en ølsmagning med Jacobsen, hvor brygmester Michael Rahbek fortale om husbryggeriet. Michael holder normalt ikke ølsmagninger, men da han selv kommer fra Roskilde, gjorde han en undtagelse. Vi smagte på 10 forskellige øl, fordelt mellem de 'almindelige' supermarkedsøl samt et par særlige bryg.

Michael Rahbek  liner op til
Jacobsen Ølsmagning i Roskilde
Mens øllene blev serveret, fortalte Michael hvordan Jacobsen opstod, og hvordan han selv endte som brygmester. Han startede som håndbrygger, og efter at have været på Carlsberg i mange år, bla. i sodavands- produktionen i Fredericia, fik han lov til at gå på Bryggerhøjskolen, som del af sådan almindelig medarbejderudvikling. Michaels kollegaer og chef var vældigt glade for hans hjemmebryggede øl, så da der manglede en mand på Jacobsen bryggeriet, søgte han med succes stillingen, og har nu været der i lidt over 3 år.
Jacobsen er jo temmeligt stort i forhold til normale danske 'mikrobryggerier', de kan brygge 20.000 liter øl om dagen, men som Michael sagde det, så er selv bryggeriet i Frederica jo småt, hvis man sammenligner med hvor meget nogle af de amerikanske 'mikrobryggerier' producerer af øl. Alt er relativt. Det som tæller, må være entusiasmen for det gode øl, og om man brænder for at lave noget godt. Og det gør Michael i høj grad, for der er ikke noget han hellere ville, end at brygge spændende kvalitetsøl.

Til ølsmagningen præsenterede Michael øllene Saaz Blonde, Weizbier, Dark Lager, Brown Ale, India Pale Ale og Extra Pilsner som er bryggeriets eneste økologiske øl. Det er alle fine øl, som hver er gode eksempler på hver deres øltype. Michael fortalte levende om de forskellige øltyper, samt historier om hvornår eller hvorfor Jacobsen begyndte at brygge øllene. Vi smagte også den lette Velvel Ale, som er brygget med champane-gær, hvilket giver en meget speciel øl, men en som jeg faktisk synes har en fin frisk smag.
Coffee Mint Stout
Jacobsen
Der efter tog vi forskud på glæderne, i det vi fik mulighed for at smage dette års udgave af juleøllen Golden Naked Christmas. For at følge med efterspørgselen begynder de at brygge den allerede i marts måned, men den kommer altså 'først' i butikkerne sidst på året.
Til sidst smagte vi på 2 specielle øl, som er lidt sværere at få fingre i.
Coffee Mint Stout udkom sidste år på champagne flasker. Det er en kulsort stout på 7,5% alk, med en fint balanceret duft af kaffe, brændt malt, en anelse frugtig mint og en fin bitterhed. I smagen er der også en tydeligt smag af kaffe, men uden for meget af den kaffe-bitterhed som kan blive meget dominerende i øl.
Michael omtalte Coffee Mint Stout som hans baby, og kunne bla. fortælle, at den kaffe som er brugt i øllen, blev valgt sammen med Ricco Sørensen, fra Riccos Kaffebar, for en finde en kaffebønne som havde så lav kaffe bitterhed som muligt. Jeg synes at det e en rigtigt god øl, og giver den en karakter på 8,5 ud af 10.

Til sidst smagte vi på et specielt bryg, lavet som julegave til medarbejderne på Carlsberg. Det er en dobbelt mæsket ale på 10,2% alk, med en fantastisk lækker duft af malt, træ, lidt bær frugtighed og en fin lav bitterhed. Den har en fantastisk lækker mundfylde, med smag af karamel, bær og træ. Der er en fin bitterhed og en sødme som får den til at minde om engelsk barleywine, og gør den som skabt til at blive lagret.
Denne Dobbel Mash Christmas 2014 kan desværre ikke købes nogen steder, men det ville jeg ønske at den kunne, for det er en fantastisk øl. Jeg gav den en karakter på 9.

Michael Rahbek kunne godt tænke sig, at de på Jacobsen kunne brygge flere kraftige øl, helst tappet på champagne flasker. Desværre er der på Carlsberg højere magter end en passioneret brygmester, så det er jo ikke alt som kan lade sig gøre.
Tak til Michael for en spændende ølsmagning :)

19 maj 2015

Fadlagret 400 fra Det Lille Bryggeri

Dette er artikel nr 400 her på bloggen, så hvad er vel mere oplagt, end at skrive om en øl med navnet 400. Det er en kulsort stout fra Det Lille Bryggeri, et af mine yndlingsbryggerier. Den er lavet af René Hansen som et jubilæumsbryg, i anledning af bryg nr 400 på deres lille anlæg i Bringstrup. Jeg smagte '400' første gang på Ølfestivallen sidste år, og har siden været ude og købe et par flasker til at gemme.

400 er en kaffesort Stout på 10,2% alk, med et tæt lysebrunt skum. Aromaen er dejligt intens, og har

400
Det Lille Bryggeri
billede (c) thestudyroom.dk
duft af chokolade, lakrids, brændt malt samt en god bitterhed i baggrunden. Det er en kraftig aroma, som ikke efterlader tvivl om, at dette er en øl som vil frem i verden. Smagen er også meget kraftig. Der er smag af chokolade, meget lakrids, mørk krydret malt og en lang bitter eftersmag, hvor smagen af lakrids fortsætter. sammen med den gode bitterhed.
En så kraftig øl som denne, med både høj alkohol styrke og kraftig maltsmag, er jo som skabt til at lagre, og mon ikke det osse var Renés tanke da han skabte den. Man kan både få 400 'rent', i en udgave som er lagret på whiskey-fade, samt en udgave lagret på rom-fade. En sort Stout med lidt whiskey smag er jo virkeligt lækkert, men personligt synes jeg faktisk at rom-udgaven er endnu bedre. Der noget i samspillet mellem den kraftige stout, træsmagen fra fadet og den fine melodiske smag af rom, som passer virkeligt godt sammen. Eller måske er det bare fordi jeg personligt bedre kan lide rom, end jeg kan lide whiskey. Who knows.
Jeg synes at 400 er en virkeligt lækker kraftig sag, som helt sikkert vil blive endnu bedre af at blive gemt i ølkælderen i 3-4-5 år, så jeg giver den en samlet karakter på 9 ud af 10.

Det Lille Bryggeri har forlængst også brygget deres bryg nr. 500, hvilket blev en kraftig Belgisk Ale. Jeg ved, at Det Lille Bryggeri har haft noget af dette bryg liggende på fade, så nu går jeg og håber, at vi kan komme til at smage lidt på disse på årets Ølfestival. Der er jo ikke engang 2 uger til :)

13 maj 2015

Tangerine IPA -Bryg 9 fra Raasted Bryghus

Raasted Bryghus har haft en lidt omflakkende tilværelse siden det blev startet i 2005 af Martin Jensen. I 2009 gik bryggeriet konkurs, men genopstod, og blev så i 2011 fusioneret med Randers Bryghus. Øllene fra Raasted har i flere år været fast inventar i COOP butikker, men har været af, skal vi kalde det, svingende kvalitet. De er i år genopstået i en ny nummerserie, hvor hver øl, vel for at selv den mest uerfarne øldrikker kan følge med, har både et navn og et nummer. Jeg har smagt et par stykker af dem, og I får her en anmeldelse af nr. 9: Tangerine IPA.

Tangerine IPA er en uklar øl på 6% alk, med et tæt flødefarvet skum som hurtigt forsvandt. Den er brygget med amerikanske humler, som giver en citrus bitterhed, og for at gøre den ekstra frisk er der tilsat appelsinskal samt tangerine essens. Tangerine er jo det engelske ord for en lidt mørkere art mandarin, men da der ikke findes et dansk ord for det, og måske også fordi det lyder bedre end Mandarin IPA, har man altså valgt at kalde øllen for Tangerine IPA.
9 Tangerine IPA
Raasted Bryghus
Tangerine Dream er et tysk/amerikansk band, tæt beslægtet med Kraftwerk, som nærmest har kultstatus. Jeg ved ikke om øllen er opkaldt efter bandet, men det burde den være. Blandt meget andet, leverede de musik til det fantastiske spil GTA V, og gav faktisk koncert i Danmark sidste år. Nå, tilbage til øllen...
Aromaen er fint bitter, med duft af citrus, madarin og lys malt. Der er en rigtigt fin duft af humle, så jeg vil tro, at denne flaske er relativt frisk-brygget. I smagen er der også en rigtig god bitterhed, lidt smag af lys malt, samt en fin humlesmag af citrus, appelsin og lidt grape. Når nu man ved det, så kan man godt smage at der er tilsat appelsin og manderin, men det spiller faktisk så godt sammen med humlesmagen, at det ikke virker kunstigt eller stikker ud. Hvis man får fat i en ældre flaske af øllen, hvor humlesmagen vil være aftaget, kan det godt være at den vil smage lidt kunstigt af appelsin, tænker jeg, men i min flaske passer det godt sammen. I den halvlange bitre eftersmag, begynder jeg godt at kunne smage at der er tilsat appelsinskal, men ikke så meget at det generer.
Jeg havde ikke forventet, at Tangerine IPA ville være videre bitter, så jeg blev faktisk ret positivt overrasket. Den er virkeligt lækkert bitter og citrus frisk. Jeg giver den en samlet karakter på 8 ud af 10.

Humlehoveder som elsker smagen af grape i amerikanske IPA'er, vil nok ikke synes at Tangerine IPA er noget særligt. Men jeg synes at den er rigtigt fin. Specielt i betragtning af, at man kan købe den i COOP til 17,- Jeg synes at det er skønt, at der er kommet sådan nogle fine supermarkedsøl fra Raasted Bryghus, så jeg glæder mig til at se om der kommer flere :)

09 maj 2015

Prize Old Ale - George Gale øl fra 2005

Jeg er ved at læse en fantastisk god bog om lagring af øl der hedder Vintage Beer. Den fortæller hvad der sker i øl når man lagrer dem, og fremhæver specielt engelske Old Ales som velegnede til at lagre. Som et pragt eksembel på en lagrings-venlig øl, nævnes Prize Old Ale fra bryggeriet George Gale,  Og hovsa, den øl smagte jeg jo sidste år... men fik ikke skrevet en anmeldelse af den.
Den anmeldelse får I her.

Prize Old Ale
George Gale & Co. Brewing
Som jeg flere gange har skrevet her på bloggen, er jeg stor fan af øltypen Old Ale. Det er, når de er brygget rigtig, en øl som er fadlagret i længere tid, og hvor der helst også er blandet ny frisk øl i den gamle lagrede, for en et give en dyb og kompleks smag. I de traditionelle Old Ales er der lidt syrlighed, som stammer fra Brett i de gamle fade øllen har været lagret på. Det giver endnu et ekstra lag af smag, så øllen både har en dyb smag af malt, frugtsmag/estere fra gæringen, træ smag fra fadene, lidt/meget alkohol sødme og så en let syrlighed som skærer igennem det hele og går øllen mere drikkevenlig. Det lyder nok lidt vildt... og det er det også...

Prize Old Ale er en uklar nøddebrun Ale på 9% alk, med et flødefarvet skum som hurtigt forsvandt, hvilket ikke er helt uventet i en øl som er 9 år gammel. Flasken er en lille fin sag lukket med en rigtig prop og forsegler med voks. Jeg tror simpelthen at det er en af de flotteste øl jeg nogensinde har set.
Aromaen var lækkert vinøs, med en duft hen af portvin og lidt duft af malt. Der var også en lidt syrlig duft og duft fra at øllen havde oxideret, men ikke nok til at ødelægge aromaen. Det samme gjaldt i smagen, hvor der bag smagen af malt, træ, figner og rosiner var en let syrlig smag. Der var utroligt meget smag og mundfylde, hvilket næsten helt skjulte den oxidering som sker i en øl som er gemt så længe. I den meget lange eftersmag var der en krydret og let bitter smag af malt,
Jeg synes at Prize Old Ale var en helt fantastisk blød og smagfuld øl, og gav den en samlet karakter på 9 ud af 10.

Gale Brewery blev i 2005 købt af Fullers, hvorefter produktionen blev flyttet til Fullers eget bryggeri. Denne årgang 2005 af Prize Old Ale er derfor den sidste årgang som er brygget på det gamle bryggeri. Fullers brygger dog stadigt øllen, med det lille trick, at man hver gang den brygges, gemmer en vis del, som så blandes i næste gang man brygger. På den måde får man, på en mindre plads krævende måde, en Old Ale effekt. Snedigt.
Hvis man synes at Old Ales lyder spændende, kan jeg anbefale nogle af de artikler som Martyn Cornell har skrevet på hans blog Zythophile. Specielt artikel 'And the prize goes to Fullers', som handler om Prize Old Ale brygget på Fuller bryggeriet.
Måske man skulle starte en parallel-import af Old Ales :)

05 maj 2015

Celis White - Belgisk Witt fra USA

Den berømte belgiske hvedeøl Hoegaarden blev skabt af Pierre Celis i 1966. Byen Hoegaarden var førhen kendt for denne type hvide hvedeøl, men det sidste bryggeri var lukket en gang i 1950'erne. Det besluttede mælkemanden Celis at gøre noget ved, og startede sit eget bryggeri, som begyndte at brygge den fine Wittbier Hoegaarden. Det var en stor success, indtil katastrofen indtrådte i 1985 hvor en brand ødelagde bryggeriet. For at kunne starte op igen, måtte Celis låne penge af bryggerikoncernen InBew (dengang hed det Interbrew), og da dette samarbejde langsomt kørte skævt, endte Celis med at sælge dem hele bryggeriet. Celis flyttede derefter til Texas i USA, hvor han startede et nyt bryggeri under navnet Celis Brewery. Her begyndte han at brygge sin hvedeøl igen, med hvad han hævdede var den originale opskrift, og det er netop denne, Celis White, som er dagens hovedperson. Denne flaske er dog ikke brygget i Texas, men er derimod på det belgiske bryggeri van Steenberge, som står for produktionen i Europa.

Celis White er en uklar strågul Witt hvedeøl på 5% alk, med et tæt hvidt skum som forholdvis hurtigt
Celis' White
Celis Brewery
forsvandt. Etiketten skal tilsyneladende forestille noget Texas cowboyderi, men hvad, den er da ikke direkte grim.
Aromaen er meget let, selv for en Witt, med duft af korn, græs, koriander, citrus og lidt hvede. Det er en fin frisk aroma, og den har faktisk en ganske ok bitterhed for en Witt, men den virker alligevel lidt vandet. Smagen er godt frisk, med smag af hvede, koriander, en anelse appelsin og korn, samt en let balanceret bitterhed med humlesmag af citrus og græs. Jeg synes faktisk at smagen er overraskende god. Det let krydrede i øllen er med til at give en rigtig god mundfornemmelse, samt en fin halv-lang eftersmag som både er let bitter og krydret.
Celis White er måske ikke verdens mest spændende øl, men jeg kan godt lide at den er frisk og let og alligevel har lidt bittert bid. Jeg giver den en samlet karakter på 7,5 ud af 10.

Efter Pierre Celis døde i 2011 har Celis Brewery levet et rakker-liv, hvor det er blevet lukket og solgt 2 gange. Nu er mærket blevet købt af Celis børn, som har startet produktionen op igen, med hvad de siger stadigt er den originale Witt opskrift.

02 maj 2015

War Veterans Danmark - Mørk Lagerøl til støtte for Veteraner

Det lille bryggeri Gundestrup Mejeri & Bryghus har lavet en øl som støtter danske krigs veteraner. For hver solgt øl går 2,25 kr til foreninger som hjælper danske soldater, hvilket jo lyder som en rigtig god idé. Jeg var så heldig at få tilsendt et par af øllene, så her får I min vurdering af dem.

Idéen til øllen opstod, da John Marquard Bendix Lassen kom i jobprøvning hos Gundestrup og spurgte bryggeren, om ikke de kunne brygge en veteran pilsner. John, som er veteran og har været udsendt til Balkan, er sygemeldt og var på byggeriet igennem et forløb med kommunen. John er aktiv i foreningen BOHD, som er et netværk af tidligere udsendte, så det blev besluttet at 2 ,- for hver solgt øl skal gå til denne forening, samt 0,25 til foreningen Familienetværket.dk, som mange nok vil kende fra den gule sløjfe. John har været involveret i alt omkring øllen, og fik bla. arrangeret at der ved frigivelsen i januar var taler af bla en oberst, en feltpræst og af folketingsmedlem Jakob Ellemand, som selv er veteran. TV2Fyn lavede et fint indslag om lanceringen, hvilket kan ses her. Øllen bliver solgt hos en lang række forhandlere, noget som John også har gjort en stort arbejde med. Der findes en opdateret liste over forhandlere på Veteran øllens Facebook side.
War Veterans Danmark
Gundestrup Mejeri & Bryghus

Det er John som har valgt øltype, smag og farve, og det er blevet til at mørk smagfuld lagerøl.
Det er en fin kastaniefarvet øl på 6% alk, med et tæt lysebrunt skum som holder længe. Aromaen er ganske fin, med en let bitterhed og duft af karamel og lidt brændt malt. Der er brugt Halletauer og Saaz humle, så duften er af græs og citrus, hvilket dog gemmer sig lidt bag karamel aromaen.
I smagen er der en ganske fin tysk bitterhed, altså med humlesmag af græs og citrus. Det mest fremtrædende er dog karamel malten, som giver en god mundfylde og en fin halvlang eftersmag. Der er også smag af korn, brændt malt og nødder, som i eftersmagen suppleres af en rigtig god bitterhed (altså god for en mørk lagerøl) bagerst på tungen.
Jeg synes at War Veteran Danmark er en rigtig fin øl, selvom karamel smagen måske bliver lidt for dominerende i eftersmagen, så jeg giver den en samlet karakter på 7 ud af 10.

Bryggeridelen i Gundestrup Mejeri & Bryghus er egentligt grundlagt med den tanke at bruge vallen fra osteproduktion til at brygge øl af. Det synes jeg lyder utroligt spændende.
Bryghuset har tydeligvis gjort en scoop ved at få John Lassen i jobprøvning, og hans store arbejde har virkeligt fået sat Veteran øllen på landkortet. Eller ølkortet ;) Det er en stor og flot indsats, for en god sags skyld.