02 maj 2015

War Veterans Danmark - Mørk Lagerøl til støtte for Veteraner

Det lille bryggeri Gundestrup Mejeri & Bryghus har lavet en øl som støtter danske krigs veteraner. For hver solgt øl går 2,25 kr til foreninger som hjælper danske soldater, hvilket jo lyder som en rigtig god idé. Jeg var så heldig at få tilsendt et par af øllene, så her får I min vurdering af dem.

Idéen til øllen opstod, da John Marquard Bendix Lassen kom i jobprøvning hos Gundestrup og spurgte bryggeren, om ikke de kunne brygge en veteran pilsner. John, som er veteran og har været udsendt til Balkan, er sygemeldt og var på byggeriet igennem et forløb med kommunen. John er aktiv i foreningen BOHD, som er et netværk af tidligere udsendte, så det blev besluttet at 2 ,- for hver solgt øl skal gå til denne forening, samt 0,25 til foreningen Familienetværket.dk, som mange nok vil kende fra den gule sløjfe. John har været involveret i alt omkring øllen, og fik bla. arrangeret at der ved frigivelsen i januar var taler af bla en oberst, en feltpræst og af folketingsmedlem Jakob Ellemand, som selv er veteran. TV2Fyn lavede et fint indslag om lanceringen, hvilket kan ses her. Øllen bliver solgt hos en lang række forhandlere, noget som John også har gjort en stort arbejde med. Der findes en opdateret liste over forhandlere på Veteran øllens Facebook side.
War Veterans Danmark
Gundestrup Mejeri & Bryghus

Det er John som har valgt øltype, smag og farve, og det er blevet til at mørk smagfuld lagerøl.
Det er en fin kastaniefarvet øl på 6% alk, med et tæt lysebrunt skum som holder længe. Aromaen er ganske fin, med en let bitterhed og duft af karamel og lidt brændt malt. Der er brugt Halletauer og Saaz humle, så duften er af græs og citrus, hvilket dog gemmer sig lidt bag karamel aromaen.
I smagen er der en ganske fin tysk bitterhed, altså med humlesmag af græs og citrus. Det mest fremtrædende er dog karamel malten, som giver en god mundfylde og en fin halvlang eftersmag. Der er også smag af korn, brændt malt og nødder, som i eftersmagen suppleres af en rigtig god bitterhed (altså god for en mørk lagerøl) bagerst på tungen.
Jeg synes at War Veteran Danmark er en rigtig fin øl, selvom karamel smagen måske bliver lidt for dominerende i eftersmagen, så jeg giver den en samlet karakter på 7 ud af 10.

Bryggeridelen i Gundestrup Mejeri & Bryghus er egentligt grundlagt med den tanke at bruge vallen fra osteproduktion til at brygge øl af. Det synes jeg lyder utroligt spændende.
Bryghuset har tydeligvis gjort en scoop ved at få John Lassen i jobprøvning, og hans store arbejde har virkeligt fået sat Veteran øllen på landkortet. Eller ølkortet ;) Det er en stor og flot indsats, for en god sags skyld.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar