25 maj 2015

Ølsmagning med Husbryggeriet Jacobsen

Ølentusiasterne i Roskilde holdt d. 11. maj en ølsmagning med Jacobsen, hvor brygmester Michael Rahbek fortale om husbryggeriet. Michael holder normalt ikke ølsmagninger, men da han selv kommer fra Roskilde, gjorde han en undtagelse. Vi smagte på 10 forskellige øl, fordelt mellem de 'almindelige' supermarkedsøl samt et par særlige bryg.

Michael Rahbek  liner op til
Jacobsen Ølsmagning i Roskilde
Mens øllene blev serveret, fortalte Michael hvordan Jacobsen opstod, og hvordan han selv endte som brygmester. Han startede som håndbrygger, og efter at have været på Carlsberg i mange år, bla. i sodavands- produktionen i Fredericia, fik han lov til at gå på Bryggerhøjskolen, som del af sådan almindelig medarbejderudvikling. Michaels kollegaer og chef var vældigt glade for hans hjemmebryggede øl, så da der manglede en mand på Jacobsen bryggeriet, søgte han med succes stillingen, og har nu været der i lidt over 3 år.
Jacobsen er jo temmeligt stort i forhold til normale danske 'mikrobryggerier', de kan brygge 20.000 liter øl om dagen, men som Michael sagde det, så er selv bryggeriet i Frederica jo småt, hvis man sammenligner med hvor meget nogle af de amerikanske 'mikrobryggerier' producerer af øl. Alt er relativt. Det som tæller, må være entusiasmen for det gode øl, og om man brænder for at lave noget godt. Og det gør Michael i høj grad, for der er ikke noget han hellere ville, end at brygge spændende kvalitetsøl.

Til ølsmagningen præsenterede Michael øllene Saaz Blonde, Weizbier, Dark Lager, Brown Ale, India Pale Ale og Extra Pilsner som er bryggeriets eneste økologiske øl. Det er alle fine øl, som hver er gode eksempler på hver deres øltype. Michael fortalte levende om de forskellige øltyper, samt historier om hvornår eller hvorfor Jacobsen begyndte at brygge øllene. Vi smagte også den lette Velvel Ale, som er brygget med champane-gær, hvilket giver en meget speciel øl, men en som jeg faktisk synes har en fin frisk smag.
Coffee Mint Stout
Jacobsen
Der efter tog vi forskud på glæderne, i det vi fik mulighed for at smage dette års udgave af juleøllen Golden Naked Christmas. For at følge med efterspørgselen begynder de at brygge den allerede i marts måned, men den kommer altså 'først' i butikkerne sidst på året.
Til sidst smagte vi på 2 specielle øl, som er lidt sværere at få fingre i.
Coffee Mint Stout udkom sidste år på champagne flasker. Det er en kulsort stout på 7,5% alk, med en fint balanceret duft af kaffe, brændt malt, en anelse frugtig mint og en fin bitterhed. I smagen er der også en tydeligt smag af kaffe, men uden for meget af den kaffe-bitterhed som kan blive meget dominerende i øl.
Michael omtalte Coffee Mint Stout som hans baby, og kunne bla. fortælle, at den kaffe som er brugt i øllen, blev valgt sammen med Ricco Sørensen, fra Riccos Kaffebar, for en finde en kaffebønne som havde så lav kaffe bitterhed som muligt. Jeg synes at det e en rigtigt god øl, og giver den en karakter på 8,5 ud af 10.

Til sidst smagte vi på et specielt bryg, lavet som julegave til medarbejderne på Carlsberg. Det er en dobbelt mæsket ale på 10,2% alk, med en fantastisk lækker duft af malt, træ, lidt bær frugtighed og en fin lav bitterhed. Den har en fantastisk lækker mundfylde, med smag af karamel, bær og træ. Der er en fin bitterhed og en sødme som får den til at minde om engelsk barleywine, og gør den som skabt til at blive lagret.
Denne Dobbel Mash Christmas 2014 kan desværre ikke købes nogen steder, men det ville jeg ønske at den kunne, for det er en fantastisk øl. Jeg gav den en karakter på 9.

Michael Rahbek kunne godt tænke sig, at de på Jacobsen kunne brygge flere kraftige øl, helst tappet på champagne flasker. Desværre er der på Carlsberg højere magter end en passioneret brygmester, så det er jo ikke alt som kan lade sig gøre.
Tak til Michael for en spændende ølsmagning :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar