09 maj 2015

Prize Old Ale - George Gale øl fra 2005

Jeg er ved at læse en fantastisk god bog om lagring af øl der hedder Vintage Beer. Den fortæller hvad der sker i øl når man lagrer dem, og fremhæver specielt engelske Old Ales som velegnede til at lagre. Som et pragt eksembel på en lagrings-venlig øl, nævnes Prize Old Ale fra bryggeriet George Gale,  Og hovsa, den øl smagte jeg jo sidste år... men fik ikke skrevet en anmeldelse af den.
Den anmeldelse får I her.

Prize Old Ale
George Gale & Co. Brewing
Som jeg flere gange har skrevet her på bloggen, er jeg stor fan af øltypen Old Ale. Det er, når de er brygget rigtig, en øl som er fadlagret i længere tid, og hvor der helst også er blandet ny frisk øl i den gamle lagrede, for en et give en dyb og kompleks smag. I de traditionelle Old Ales er der lidt syrlighed, som stammer fra Brett i de gamle fade øllen har været lagret på. Det giver endnu et ekstra lag af smag, så øllen både har en dyb smag af malt, frugtsmag/estere fra gæringen, træ smag fra fadene, lidt/meget alkohol sødme og så en let syrlighed som skærer igennem det hele og går øllen mere drikkevenlig. Det lyder nok lidt vildt... og det er det også...

Prize Old Ale er en uklar nøddebrun Ale på 9% alk, med et flødefarvet skum som hurtigt forsvandt, hvilket ikke er helt uventet i en øl som er 9 år gammel. Flasken er en lille fin sag lukket med en rigtig prop og forsegler med voks. Jeg tror simpelthen at det er en af de flotteste øl jeg nogensinde har set.
Aromaen var lækkert vinøs, med en duft hen af portvin og lidt duft af malt. Der var også en lidt syrlig duft og duft fra at øllen havde oxideret, men ikke nok til at ødelægge aromaen. Det samme gjaldt i smagen, hvor der bag smagen af malt, træ, figner og rosiner var en let syrlig smag. Der var utroligt meget smag og mundfylde, hvilket næsten helt skjulte den oxidering som sker i en øl som er gemt så længe. I den meget lange eftersmag var der en krydret og let bitter smag af malt,
Jeg synes at Prize Old Ale var en helt fantastisk blød og smagfuld øl, og gav den en samlet karakter på 9 ud af 10.

Gale Brewery blev i 2005 købt af Fullers, hvorefter produktionen blev flyttet til Fullers eget bryggeri. Denne årgang 2005 af Prize Old Ale er derfor den sidste årgang som er brygget på det gamle bryggeri. Fullers brygger dog stadigt øllen, med det lille trick, at man hver gang den brygges, gemmer en vis del, som så blandes i næste gang man brygger. På den måde får man, på en mindre plads krævende måde, en Old Ale effekt. Snedigt.
Hvis man synes at Old Ales lyder spændende, kan jeg anbefale nogle af de artikler som Martyn Cornell har skrevet på hans blog Zythophile. Specielt artikel 'And the prize goes to Fullers', som handler om Prize Old Ale brygget på Fuller bryggeriet.
Måske man skulle starte en parallel-import af Old Ales :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar