01 september 2013

Bernard Svatecni - Glimrende tjekkisk pilsner

Det tjekkiskke bryggeri Bernard blev privatiseret i 1991, og efter en omfattende modernisering begyndte de at brygge på mikrobrygger manér. De brygger traditionelle tjekkiske øl, men med fokus på kvaliteten og det traditionelle, istedet for smarte industrimetoder. I 2001 købte det kendte belgiske bryggeri  Duvel Mortgaart en del af Bernard, og føjede dem dermed til deres portefølje af gode bryggerier.

Svatecni Lezak
Bernard
Svatecni Lezak er en gylden pilsner på 5% alc, med et luftigt hvidt skum som forholdsvis hurtigt forsvandt. Jeg synes at det er en fantastisk flot øl, ikke mindst pga patentproppen, og den flotte flaske med bryggeriets mærke i glasset.
Aromaen er desværre ret intetsigende. Der er duft af citrus, malt og lidt græs, men ikke ret meget af nogen af delene. Smagen er heldigvis meget bedre, for her er vi ovre i en rigtig tjekkisk pilsner, med en fin bitterhed og smag af malt, citrus og græs. Jeg vil tro at der er brugt Saaz humle, for der er den friske humlesmag som man kender herfra. Øllen er ikke pasteuriseret, men er i stedet mikrofiltreret, så næsten alle gærrester mv er væk, uden at øllen direkte er blevet dræbt. Øllen har en ganske udemæket mundfornemmelse, og en halvlang eftersmag, men en ganske god bitterhed af en lys pilsner.
Alt i alt synes jeg at Svateckni Lezak fra Bernard er en ganske god pilsner, og gav den en karakter på 7,5 ud af 10. Øllen har vundet et hav af præmier bla hos World Beer Championsships i USA, så mange må jo mene, at den er et godt eksempel på en tjekkisk pilsner.

Igennem ejeren Duvel har bryggeriet Bernard fået adgang til et stort distributions net, og er på den måde havnet i Danmark, hos Skjold Burne, hvor jeg fandt disse fine øl. Jeg har smagt to øl mere fra Bernard, og dem får I anmeldelser af i de kommende dage.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar