En fredag i juni cyklede jeg sammen med 3 venner ud for at besøge
Herslev Bryghus. Bryggeriet ligger på en gård, i naturskønne omgivelser nord for Roskilde, og var absolut et besøg værd. Vi cyklede fra Hedehusene, over Roskilde og ud til Herslev, hvilket var en tur på små 18 km. Da vejret var med os, var det en utrolig smuk tur, igennem det skønne landskab langs Roskilde Fjord.
|
Gårdhaven ved Herslev Bryghus |
I 1998 overtog Tore Jørgensen gården Toftegård i Herslev, og startede i 2004 Herslev Bryghus. I dag har de 10 ansatte, og bryggede sidste år 250.000 liter øl. Herslevs mål er selv at dyrke det korn de brygger af, og da de er ved at blive certificeret, kan de fra næste år brygge af økologisk korn fra egne marker. Det er meget oppe i tiden med øl med Terroir, ikke mindst med projektet
Ny Nordisk Øl, og det må man virkeligt sige at øllet fra Herslev Bryghus har.
|
Mads viser mæske og kogekar.
Herslev Bryghus |
Vi fik en rundvisning på bryggeriet af Mads, Tores søn, som også hjælper til i bryggeriet. Han kunne bla. fortælle, at når malten kværnes på lageret, transporteres den med en snegl direkte ned i mæskegryden, hvorefter masken, efter mæskningen, igen transporteres væk med en snegl. Med 2-3 bryg om ugen på hver 2.500 liter, bliver det til mange tons mask om ugen, som man slipper for at bære rundt med håndkraft. Sådan et system er der nok mange mikrobryggerier som drømmer om. Bryganlægget er bygget af en lokal smed, så det passer fint ind i et forholdsvis lille lokale, hvor også 8 af bryggeriets lagertanke står.
I Bryggeriets hyggelige gårdbutik, har de en stort udvalg af deres øl, og har endda de fleste af dem på køl, så man kan nyde dem i gårdhaven. Ud over egne øl, brygger Herslev øl for bla. Flying Couch, X-beeriment og Rørvig Bryghus, så disse øl kan også fås i gårdbutikken til en billig penge (30,-). Herslev Bryghus laver også snaps og Øl-edikke, og dette, samt økologisk mel, kan også købes i butikken.
|
Gårdbutikken hos Herslev Bryghus |
Vi satte os ud i solen og smagte på et par øl fra Herslevs faste sortiment, nemlig deres Hvedeøl, som nogle mener er den bedste danske hvedeøl, Midsummer Bryg, Pale Ale, den noget søde Forårsbryg, og afslutningsvis deres klassiker Asparges Hvedeøl. Det er utroligt, men jeg synes faktisk at asparges øllen er rigtigt god, specielt tror jeg at den ville gøre sig godt til en god frokost, og jeg gav den en karakter på 8/10.
Efter at have nydt solen og det gode øl i et par timer, gjorde vi lidt indkøb, som min bror var så venlig at køre hjem for os, tak for det Kim, hvorefter vi steg på cyklerne og cyklede tilbage mod Roskilde.
Det faste sortiment fra Herslev Bryghus kan fås overalt, bla i Irma, men for specialøllene, som fx den formidable BarleyWine Mjølner, skal man i specialforretninger. Som noget nyt, kan man nu også bestille øl fra Herslev Bryghus igennem
Aarstiderne, hvor man også kan få øl fra Per Kølster. Hvis du gerne vil vide mere om Herslev Bryghus, om fx deres arbejde med økologi, var der en god artikel i ØlentusiasteN nr 72.
Gårdbutikken på Herslev Bryghus har åbent fredag 13-18 og lørdag 10-15, og jeg kan varmt anbefale et besøg. Der er nu dejligt derude på landet.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar