22 september 2011

Øltur til Bamberg - Den tyske ølhovedstad

Bamberg er et yndet pilgrimsmål for ølentusiaster. Ølelskere fra hele verden flokkes til Bamberg, ikke mindst danskere, som i stor grad inspireret af Carsten Berthelsens fantastiske bog Ølrejsen, kommer for at opleve det, som Berthelsen kalder øl, kultur og ølkultur.
Heller ikke vi kunne modstå denne liflige kalden, og drog derfor, beslutsomme og forventningsfulde, mod det tyske Franken, og dets floder af livgivende øl.
Og vi blev ikke skuffede...

Bamberg, med rådhuset til højre.
Der er skrevet stakkevis af bøger og snesevis af artikler om Bamberg, fx i ØlentusiasteN, hvor der vist næsten altid er artikler om Bamberg, eller et andet af Berthelsens rejsemål. Det er en skøn by som er kendt både for dens mange gamle bryggerier, byens ølspecialitet røgøl, men også fordi den er fantastisk smuk. Byen gennemløbes af 2 floder, og er, som Rom og Moskva, bygget på 7 høje. På den ene af disse, Michaelsberg, ligger byens gamle kloster, hvor der nu er et fint bryggerimuseum.

Bambergs Altstadt, med Schlenkerla i midten.
Byens hjerte er Altstadt, den gamle bydel. Den er på UNESCOs verdensarvliste, og her er ikke mindre end 2300 fredede huse. Det er næsten som at gå rundt i en film om 1700 tallet, men kun næsten, for der er fyldt af turister. Det er heldigvis ikke souvenirbutikker det hele, dem er der kun få af, for gallerier, antikvitetsforretninger, og tyske stormagasiner og forretninger fylder det meste af gadebilledet. Og så en farlig masse barer... Der er altså noget særligt ved en ægte gammel ølbar, med vægge beklædt med træpaneler, blotlagte bjælker, solide træborde, og gamle ølkrus mv... og jeg mener ikke den slags hvor det er fake, som fx Bishops Arms, men barer som faktisk har ligger der århundreder. Og den slags er Altstadt fyldt af... Her ligger også 3 af byens bryggerier, nemlig Klosterbräu, Ambräusianum og Schlenkerla.

Ølhave ved Mahrs bryggeriet.
I byen uden for Altstadt er der også masser af barer, samt Bambergs 6 andre bryggerier. Det er en moderne tysk by, på godt og ondt, men den er hyggelig, og folk er alle vegne utroligt flinke og hjælpsomme. I bakkerne omkring byen lå i gamle dage bryggeriernes ølkældre, hvor man lagrede øllet på trætønder. Her gravede man, som på Carlsberg som har flere kilometer tunneller under Valby Bakke, dybe kældre for at øllet kunne lagres koldt. På et tidspunkt begyndte man at servere øllen direkte fra disse ølkældre, og dette blev til de store folkelige ølhaver som nu findes overalt i Tyskland, og som pga denne oprindelse hedder Bierkellers.

Jeg var i Bamberg sammen med 3 gode venner, og vi havde en skøn tur. Vi fik på 4 varme dage i september besøgt 7 af byens bryggerier, 2 bierkellers og 5-6 andre af byens barer.
Jeg vil, som tiden tillader det, skrive et blogindlæg om Bambergs barer og Kellers, og et indlæg om hovedattraktionen, bryggerierne.
Jeg håber at I vil tage med.

2 kommentarer: