12 april 2016

Stone Street IPA fra Lottrup

Her ca 15 år inde i den danske ølrevolution, har de de store danske bryggerier indset, at der måske alligevel er noget om alt der her humle-snak. Efter mange års stigning i supermarkedernes salg af 'specialøl', vil industribryggerierne også til at brygge IPA'er, da de mener at det er her der fremover vil være vækst i salget. Det er godt set, not, her 14 år efter at Brøckhouse med deres IPA, startede en eksplosion i antallet af danske bryggerier.
Der er allerede en udemærket engelsk IPA fra Jacobsen, men Carlsbergs andre forsøg på at lave en industri IPA, har mildest talt været forfærdelige. Nu melder Royal Unibrew sig på banen, med IPA'er i deres 2 'specialøl' serier Lottrup og Schiøtz. Her får I en anmeldelse af Lottrup udgaven: Stone Street IPA.

Den ravgyldne Stone Street IPA er på 6% alk, og har et tæt flødefarvet skum som holder længe. I
Stone Street IPA
Lottrup, Ceres, Royal Unibrew
følge etiketten, stammer navnet Stone Street fra, at brygger-gaden i New York var den første amerikanske gade med brolægning, hvilket vel gør det til et passende navn til en amerikansk inspireret IPA.

Aromaen er kun let bitter, og har duft af malt, frugt, lidt karamel, samt en mild humleduft af græs, gran, en anelse grape og lidt blomster eller krydderurter. Det er en blød aroma, som får Stone Street IPA til an minde meget om en lagerøl, hvilket også er det indtryk smagen giver i starten. Den milde bitterhed giver plads til smag af malt og en udemærket frugtighed, som fra engelsk ale gær, og det overordnede indtryk er af en letdrikkelig og lidt tynd øl. Men så begynder der dog alligevel at ske noget, efterhånden som eftersmagen får taget i smagsløgene, for en bitter smag af græs, grape og lidt citrus, bider sig langsomt fast. Stone Street IPA er tilsat grapefrugt saft og skal, så det er muligvis dette som træder frem. Og de 5 forskellige humler den er brygget med. Det er en insisterende bitterhed, som uden at være kraftig, bliver dejligt dominerende i eftersmagen.

Stone Street er en mild IPA, hvor alle kan være med, men med en overraskende fin bitterhed i eftersmagen, som alligevel får det til at lugte lidt af en rigtigt IPA. Men en IPA brygget med industriel humle ekstrakt. Denne øl er ikke stor kunst, men ren industri, men i forhold til prisen på 10,- så er det slet ikke så ringe. Jeg giver Stone Street IPA en karakter på 6,5 ud af 10.

Selvom Stone Street IPA er langt fra at være en IPA som de bliver brygget på nogle af vores bedste danske mikrobryggerier, så er der vist mange små lokale bryggerier som må blive lidt nervøse. De dage hvor man kunne smide 3 slags amerikansk humle i en gryde, og sælge det for 50,- flasken, de er vist ved at være talte. Det er vel både godt og skidt.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar