29 september 2015

Aventinus Eisbock

Det tyske bryggeri Schneider & Sohn laver den fantasiske hvede-bock Aventinus, som har en ren 100/100 på Ratebeer, og beskrives levende i ølbibelen '50 Øl Du Skal Smage Før Du Dør'. Aventinus' storebror er øllen Aventinus Eisbock, som er lavet ved at fryse-destillere den almindelige Aventinus, så det ender som en stærkt koncentrerer øl på 12% alk.
Ja, så er banen ligesom sat, så lad os få knappet Aventinus Eisbock op.

Det er en flot nøddebrun øl, med et tæt flødefarvet skum. Etikettens lilla farve er lidt besynderlig, men symboliserer egentligt at bryggeriet oprindeligt var ejet af Münchens biskop-fyrste. Ja, så lærte vi også lidt historie i dag.
Aromaen er kompleks og ganske lækker, med duft af nødder, karamel, malt og lidt alkohol. På trods af den høje % er alkoholen ikke dominerende, hverken i aromaen eller smagen. Der er en dyb smag af malt, nødder, mørke krydderier som muskatnød, og en fin mild bitterhed. Alkoholen bliver mere tydelig i eftersmag, men den balanceres af maltsmagen og den fine bitterhed. Det hele spiller sammen til en rigtig god mundfornemmelse og en halvlang eftersmag, som både er bitter, krydret og lidt alkohol sød.
Jeg synes at Aventinus Eisbock er en rigtigt lække nydeøl, så jeg giver den en samlet karakter på 8 ud af 10.

Jeg kan faktisk endnu bedre lide den almindelige Aventinus, som er en usædvanligt smagfuld øl. Den har jeg tidligere anmeldt, ganske kortfattet, og givet en karakter på 9/10. Denne Aventinus Eisbock er en kraftig fætter, som nok mest er skabt til at blive lagret nogle år. Så vil alkohol smagen mildnes, og blive balanceret og portvinsagtig sammen med de mørke malte.
Det kan være man skulle forsøge at gemme en. Det er jo godt at have nogle planer for fremtiden ;)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar