20 marts 2015

Zundert Trappistøl

Et nyt trappistbryggeri er dukket op i Holland, så da jeg fandt en øl derfra i BarleyWine, måtte jeg jo straks have fat i den. Deres første øl hedder Zundert, opkaldt efter byen hvor klosteret ligger, og den er faktisk ganske god.

Zundert
de Kievit
Klosteret Abdij Maria Toevlucht blev grundlagt i år 1900, af munke fra klosteret Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, som brygger trappist øllene La Trappe. Klosteret ligger i en gammel gård som hed Kievit, hvor munkene først levede af landbrug, gik over til kvæg, men til sidst måtte opgive at leve af nogen af delene. Så var gode råd dyre, indtil de fik den idé at kaste sig over det samme som flere andre trappistklostre, ølbrygning.  Efter en ombygning af gården, kunne man begynde at lave testbrug i juni 2013. I december 2013 blev den første øl officielt lanceret og en uge senere fik bryggeriet tildelt det officielle Trappist mærke. Bryganlægget er et ganske lille anlæg, som ved åbningen kun havde 3 lagertanke. Bryggeriet er opkaldt efter gården, Kievit, og deres øl er opkaldt efter klosterets hjemby Zundert.

Zundert er en flot kobberrød Belgisk Dubbel på 8% alk, med et tæt flødefarvet skum som holdt længe. Flasken bærer tydeligt præg af at man har fået hjælp fra bryggeriet Koningshoeven, og jeg synes at den er ganske pæn.
Aromaen er let sød, med duft af malt, karamel, figner, rosiner og lidt af den frugtighed man kender fra belgisk gær. Der er ikke meget bitterhed i aromaen, men i smagen er der faktisk en ganske pæn bitterhed, for en belgisk dubbel. Der er humlesmag af græs og gran, samt en god malt smag af karamel, nødder, dadler og i baggrunden lidt frugtighed fra den belgiske gær. I den halvlange eftersmag er der lidt smag af brændt karamel og en fin bitterhed med græs og gran. 
Jeg synes at både aroma og smag er rigtigt gode, og giver Zundert en samlet karakter på 8 ud af 10.

Der er åbnet 3-4 nye Trappist bryggerier inden for de sidste år, men af disse synes jeg faktisk at Zundert foreløbigt er den bedste øl.
Højt Skum !


Ingen kommentarer:

Send en kommentar