13 august 2014

Skands 10 År

Bryggeriet Skands har lige fejret 10 års jubilæum, og har i den anledning brygget en stærk Belgisk Ale med det ligefremme navn '10 År'.

Birthe Skands er uddannet brygmester fra Den Skandinaviske Bryggerhøjskole, og arbejdede i mange år på Carlsberg. Drømmen var dog at få fod under eget bord, samt en få lov til at brygge øl med mere karakter end det man turde på Carlsberg, så i 2003 startede hun eget bryggeri sammen med sin mand Morten. I første omgang bryggede de på et 50 liters anlæg i deres kælder, men i maj 2004 åbnede de bryggeri i Brøndby med et tysk bryganlæg på 1.500 liter. Øllene fra Skands er ikke ekstremøl, men derimod fine udgaver af de klassiske øltyper. Deres mest kendte øl er nok deres efterligning af den belgiske Chimay, som i Skands udgaven hedder Blå Chimpanse.
Som jubilæums øl har Birthe Skands brygget en stærk Belgisk Ale, brygget med 10 forskellige malte, gæret på både øl- og vingær, tilsat rom, samt lagret med egetræspåner... så der er virkeligt lagt i kakkelovnen til en potent øl.

Skands 10 År er en flot nøddebrun Ale på, naturligvis, 10% alc.; med et stort flødefarvede skum, som efterlod fine blonder på glasset.
Aromaen har en fin svag bitterhed, samt en dejlig duft af malt, figner, blomster, lidt karamel, og den dejlige frugtige duft af blommer som man kender fra belgiske klosterøl. Det er en halvsød øl, men på trods af de 10%, lugter øllen hverken af alkohol eller specielt meget af rom. I smagen er rommen også svær at spore, men giver dog lidt lyd fra sig i eftersmagen. Der er derimod en rigtig lækker smag af figner, blommer og karamel, og en god sødme som balanceres af lidt bitterhed. Det er en dejligt fyldig og vinøs øl, hvilket jo nok er hjulpet på vej af den anvendte vingær. I den lange, og utroligt lækre, eftersmag, begynde rommen langsomt at kunne smages, og supplerer dermed det belgiske smagsbillede, af en både krydret, bitter og sød øl.
Jeg synes at det er en rigtigt lækker øl, men nu er jeg også stor fan af søde mørke øl, og giver den en karakter på 9 ud af 10.

Dette er en øl, der er som skabt til at blive lagret, og jeg ærgrer mig nu en del over, at jeg ikke straks købte et par stykker til kælderen... måske til at blive drukket når Skands fylder 20 år. For jeg håber, at de gode øl vil fortsætte med at flyde fra Brøndby, i mange år endnu.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar