06 maj 2014

Copenhagen Beer Celebration 2014

Fredag eftermiddag besøgte jeg dette års udgave af Copenhagen Beer Celebration, ølfestivallen hvor hipstere, kaos og fantastiske øl regerer. Ølfestivallen blev holdt over 4 'sessioner', 2 fredag og 2 lørdag, hvoraf jeg nøjedes med den ene.

40 af verdens bedste bryggerier havde fundet vej til Sparta Hallen på Østerbro, hvor de serverede
Copenhagen Beer Celebration 2014
2 unikke øl i hver session. Konceptet er så at man betaler for indgangen, og så kan drikke så meget øl man vil på de 4,5 time som 'sessionen' varer.

CBC havde inviteret en masse spændende nye bryggerier med, fx Way Beer fra Brasilien, amerikanske Arizona Wilderness som 'gærer' deres øl med baktierier, Magic Rock fra England samt Omnipollo og Brekeriet fra Sverige. Mange bryggerier havde taget nogle meget eksperimenterende øl med, og som altid med den slags, var nogen ting spændende og nogle direkte udrikkelige.

Freigeist Bierkultur på CBC 2014
Blandt de interessante, men ikke specielt velsmagende øl var dette år en Gose fra tyske Freigeist, brygget med grangrene og rabarber, en Brown Ale fra amerikanske Funky Buddha, tilsat peanut-butter, samt en Breakfast Stout fra Brewdog brygget med blåbær, ahornsirup, kaffe og bacon. For disse 3, samt de fleste andre af disse konceptøl, gælder det, at man vist skal være en særligt stor fan af fx peanut-butter, for at synes om øllen. Nogle gange kan der selvfølgeligt også komme noget spændende ud af eksperimentet, som det fx er tilfældet med Mikkellers Spontantripleblueberry, som er en frugt-lambic, brygget med 1,5 kg blåbær for hver liter øl. Den har rigtigt meget fylde og smag i betragtning af at den kun har 1% alkohol, hvilket dog også betyder at man vel knapt kan kalde det øl.

Omnipollo på CBC 2014
Nogle af de bedste af de 32 øl som jeg nåede at smage på min 4,5 time, var Black Barley Wine fra brasilianske Way Beer, som var lagret 8 mdr på Cachaca fade, Eisbocked Oak Aged Rasputin fra De Molen, en frysedestilleret udgave af deres Rasputin, samt Tanngnjost & Tannrisnir fra svenske Närke, en dejligt røget svensk dobbeltbock. Jeg synes ikke at niveauet var lige så højt i år som de foregående år, men det kan være at jeg bare havde valgt en forkert af de 4 sessioner, eller at jeg ikke nåede at smage de rigtige øl.

For her ramme vi desværre ned i svagheden ved CBC, nemlig konceptet om, at man skal være til alle 4 sessioner for helt selv at kunne vælge hvilke øl man kan smage, samt at bryggerier kun har en given mængde med af hver øl. Mængden svinger fra de i alt 10 liter øl som To Øl havde medbragt på min session, til 500 mennesker, til de 80 liter som Amager Bryghus havde med. Det betyder at de øl som er mest hypede, eller bedst bedømt på Ratebeer, hurtigt slipper op, og at næsten alle bryggerier løber tør for øl sådan 1-2 timer før lukketid. Det er for lamt.
Jeg kan rigtigt godt lide Copenhagen Beer Celebration for de gode øl, for stemningen samt for muligheden for at møde nogle af verdens bedste bryggere (samt for at de i år havde lavet et kort over festivallen). CBC er øl fra øverste hylde, men det er også kaos fra øl-freaks som sætter det gode øl over alt andet.

Brian Lund på Copenhagen Beer Celebration 2014
Skål fra Copenhagen Beer Celebration 2014
Se flere billeder fra CBC på Højt Skummendes Facebook side.

1 kommentar:

  1. jeg har aldrig været til det anser mig selv for lidt øl nørd, men kommer fra Odense og har bare prioterede øl festivalen højre

    SvarSlet