I 1800-tallet blev engelske portere lagret på kæmpe træ tanke, som gav øllen en helt specielt syrlig karakter. Dette fik Carlsberg til at undersøge øllet i deres laboratorie og i 1904 slog de fast, at syrligheden skyldes en vild gærstamme som trivedes i de engelske træfade, og som man derfor døbte Brettanomyce, altså Brittisk Svamp. Ragnarok er et forsøg på at genskabe sådan en syrlig engelsk porter, og er derfor brygget med både almindelig Ale gær samt Brettanomyce.
Ragnarok Munkebo Mikrobryg |
For et par år siden smagte jeg Bådmandsporter fra Den Gale Brygger, hvilket også var en forsøg på at genskabe de syrlige engelske portere. Den havde dog ikke fået tilsat Brett, men havde fået det 'naturligt' ved at blive lagret på træfade (formentligt åbne fade), og der var derfor en træsmag som ligesom spillede op mod syrligheden. Det mangler Ragnarok lidt.
Jeg synes at Ragnarok er en rigtigt lækker og spændende øl, og selv om man jo slet ikke er vant til syrlighed i portere, synes jeg at det giver en masse spændende smagsnuancer. Jeg giver den en karakter på 8,5 ud af 10.
Jeg smagte Ragnarok på fad på den fantastiske nye ølbar Taphouse, men jeg har set at den også er kommet på flaske, så den skulle være til at finde i specialøl forretningerne.
God fornøjelse :)
Ingen kommentarer:
Send en kommentar