22 januar 2014

Benno - Trappistøl fra Engelszell

Det østrigske kloster Engelszell laver 2 trappistøl, nemlig deres Trippel Gregorius som jeg anmeldte sidste år, og en Dubbel som de kalder Benno. Gregorius minder ikke ret meget om en almindelig Trippel, men Benno synes jeg derimod er en ganske fornuftig Dubbel.

Det var trappistbryggeriet Westmalle som først begyndte at bruge betegnelsen Dubbel, om en lysebrun og stærk øl som de begyndte at brygge allerede i 1856. Efter 2. verdenskrig blev øltypen meget populær og flere belgiske bryggerier tog den op, så der nu ved en Dubbel normalt forstås en lys- til mørkebrun, let-humlet øl på 6-8% alc, brygget med belgisk gær. Det er normalt at tilsætte ekstra sukker under brygningen, fx kandis eller maltsukker, men Engelszell har valgt at bruge honning i Benno, hvilket jeg synes giver en fin lille smagsnuance.

Benno
Stift Engelszell
Benno er en uklar ravgylden Ale på 6,9% alc med et tæt flødefarvet skum. Aromaen har duft af korn, honning, tysk humle, som giver en pilsner bitterhed, og noget blomsteragtigt krydret. Der er ikke så meget karamel og maltduft som i de fleste Dubbel´s, men jeg synes stadigt at det er en ganske god aroma.
Smagen er mildt bitter, det smager som den humle bitterhed som er i tyske pilsnere, og har smag af korn, lidt karamel og en fin honning sødme. Honning smag kan let blive for påtrængende i øl, men her ligger det fint i baggrunden i balance med bitterheden. Jeg synes at det er en rigtigt god smag, med en dejlig mundfylde og en fin halvlang eftersmag.
Alt i alt synes jeg at Benno er en rigtig god Dubbel, og giver den en karakter på 8 ud af 10.

De berygtede øl fra Trappistbryggeriet Westvleteren er meget svære at få fat i, men med øllene fra Stift Engelszell er det anderledes nemt, man kan nemlig blot bestille dem på bryggeriets Online Shop.


2 kommentarer:

 1. Deres onlineshop leverer kun øllet i Østrig:

  "NUR INNERHALB ÖSTERREICHS LIEFERBAR !!!"

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja desværre.
   Jeg synes bare at det er sjovt at de overhovedet har en Web-Shop :)

   Slet