08 februar 2013

Anchor Steam Beer

Det Californiske bryggeri Anchor Brewing er kendt for deres Steam Beer øl, men ikke kun på den gode måde...

En Steam Beer er en undergæret øl som har gæret ved høj temperatur. Normalt skal en undegæret øl gære ved 5-10 grader C, men i Californien i 1800 tallet var det ret svært at nå så lave temperaturer under gæringen, så hvad gør man når nu undergærede øl er moderne? Jo man laver da bare øllene alligevel, og gærer dem ved høj temperatur. Det giver sådan en slags blandingsøl, som har noget af det klare og friske fra undergærede øl, men også de mere blomstrede smagsindtryk (estere) fra overgærede øl (Ale). I gamle dage bryggede alle californiske bryggerier en Steam Beer, men da Anchor Brewery begyndte at brygge deres i 1971, som de første i nyere tid, fik de patent på ordet Steam Beer, og sagsøger nu enhver der kalder deres øl noget med damp. Derfor har man nu måttet ændre betegnelsen af øltypen til California Common. Lamt. 

Anchor Steam Beer fra Anchor Brewing
Anchor Steam Beer
Anchor Brewing Co.
Anchor Steam er en flot ravgylden øl på 4,8% alc, med et tæt flødefarvet skum som holdt længe. Jeg synes at aromaen er rigtigt god, for den har en god friskhed men har samtidigt masser af aroma. Øllen dufter af frugt og lidt malt, og selvom den ikke dufter specielt bitter er der masser af humlearoma, som citrus og blomster.
Smagen er god bitter, med masser af humle smag, uden at det ligefrem bliver som i en Pale Ale. I forhold til at det er en undergæret øl, er der rigtigt meget frugtsmag, og en meget Ale agtig mundfornemmelse, samtidigt med at den har det klare og friske fra en lagerøl. Ja ok, så er det heller ikke vildere... det kunne også bare være en rigtigt godt humlet pilsner, som fx Mikkellers US Lager. Men jeg synes at det smager godt, og at den citrusagtige humlesmag er rigtig god, med en god halvlang eftersmag.
Alt i alt var Anchor Steam Beer meget bedre end jeg havde regnet med, eller huskede den som, og jeg endte med at give den en karakter på 8 ud af 10.

Det modsatte af en Steam Beer må vel siges at være de tyske Altbier, for det er en overgæret øl, som gæres ved lav temperatur. Jeg har desværre aldrig smagt en, så vidt jeg husker, men de skulle ligesom med Steam Beer være friske og klare som lagerøl, men med den dybere smag fra en Ale. Ja, ja, så meget øl, og så lidt tid...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar