04 januar 2018

Brewdogs himmelske Abstrakt 22

Det skotske bryggeri Brewdog kender vi mest for deres supermarkedsøl og for deres ret aggressive markedsføring. De brygger nogle rigtigt gode øl, men deres mesterbryg er deres 'Abstrakt' serie. Hver øl i Abstrakt, eller bare AB serien, brygges kun 1 gang, og har altid et eller andet vildt tvist. Jeg smagte forleden en af de seneste, deres AB:22.

AB:22 Chocolate Coffee Speyside BA Imperial Stout fra Brewdog
AB22
Brewdog
Brewdog's AB:22 er en fuldfed Imperial Stout på 12,5% alk. Den er brygget med kakao og kaffe, og så har den ligget på Speyside whiskey fade i 2 år. Ja tak.
Aromaen er helt fantastisk. Der er en fyldig duft af whiskey, træ, lys chokolade og en blød duft af kaffe. Stouts med kaffe og kakao får ofte en for overvælde smag af tørre cocoa nibs eller for kraftig kaffebitterhed, men her går alt, måske hjulpet godt på vej af den lange fadlagring, op i en højere enhed. Smagen er dyb og lækker, med whiskey, træ, kaffe, en blød baggrund af chokolade og en frugtig kompleksitet som en god portvin. Mundfylden er skøn og den lange eftersmag har en blød dyb smag af whiskey, træ og lidt choko. 
AB:22 er en gennemført fantastisk øl, hvor de mange smags elementer passer perfekt sammen i himmelsk smags harmoni. Jeg giver den en karakter på 10 ud af 10. 
Normalt vægrer jeg mig for at betale over 100,- for en øl, men jeg må jo indrømme at det nogen gange er pengene værd.

Jeg har sikkert nævnt det før, men Brewdog har offentliggjort opskrifterne på alle deres øl i et dokument som Brewdog kalder DYI Dog. Så man selv kan brygge øllene hjemme i køkkenet. Der er faktisk også mange danske mikrobryggerier, hvor man kan få opskriften, hvis man bare spørger pænt, men vist ingen som sådan af sig selv har udgivet dem alle til gratis download. Den nyeste version af DYI Dog har 262 opskrifter og inkluderer alle øl brygget helt op til 2017, inklusiv deres AB øl op til nr 21. AB:22 opskriften kommer jo så nok i næste opdatering. Det kan godt være at Brewdog er blevet et vanvittigt stort bryggeri, men de er nu stadigt rimeligt seje :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar