19 juni 2016

Skagen Mandarin - Hjemmebrygget hvedeøl

Det er ikke bare sjovt at drikke øl, det er også sjovt at brygge det :) Jeg får ikke brygget ret meget, men 3-4 bryg om året bliver det da til. Sidst jeg bryggede, var den en let tysk hvedeøl, og da jeg synes at den blev ganske vellykket, vil jeg skrive lidt om den her.

Grundliggende er det ikke særligt svært at brygge øl. Det er som at lave en god suppe, men en som skal stå 4+ uger før man kan smage den. Forrige år skrev jeg et indlæg om hvordan jeg havde brygget min Havehumle IPA, hvor jeg meget overordnet skrev om de forskellige processer i brygningen.
Skagen Mandarin
Frisk fra Fest-Fad
En hvedeøl brygges på samme måde, men man bruger en del hvede, enten maltet eller umaltet, i forskellige mængder alt efter hvilken smag og mundfylde man gerne vil have. I en tysk hvedeøl bruger man normalt maltet hvede, som altså er maltet på samme måde som man ville gøre med byg, hvilket giver en tydelig frugtig hvedesmag og mundfylde, mens man i en belgisk Witt normalt bruger umaltet hvede.
Gøren er jo en væsentlig del af smagen i en øl, og det er også tilfældet i en hvedeøl. Man kan vælge at brygge med en almindelig ale gær, men hvis man vil have den smag af frugt og banan som man kender fra tyske hvedeøl, så skal man anvende en hvedeøls gær. Min Skagen Mandarin øl er gæret med en hvedeøls gær, men da jeg har brugt en god portion Mandarin humle, håber jeg at det vil give bitterhed og citrus smag, som kan gøre øllen mere frisk en tyske hvedeøl normalt er.
Nå, men hvordan blev den så?

Skagen Mandarin blev på 5,2% alk, og har fået en stort flot hvidt skum. Aromaen har en god frugtighed, som det hører sig til i en tysk hvedeøl, med en anelse duft af banan og nelliker, men der er en fin bitterhed som giver modspil. Det er en let frisk hvedeøl, som er yderst letdrikkkelig, specielt når den er godt kold. I smagen er der også en let smag af frugt/banan, men den skæres igennem af en lækker citrus bitterhed fra humlen. Mandarin humle giver smag af citrus, ja nogen gange ligefrem af mandarin, og her giver det en lækker friskhed. I belgiske Witt hvedeøl tilsættes curacao (en slags appelsin) skaller for at give friskhed, og her i Skagen Mandarin giver humlen næsten samme effekt. Bitterheden er forholdvis høj af en hvedeøl, den har en teoetisk IBU på 27, men det er ikke så meget af bitterheden bliver dominerende, som den kan være i nogen amerikanske hvedeøl. Mundfylden er forholdsvis let, men eftersmagen er halvlang, og har en rigtig god citrus bitterhed.
Original opskriften til denne hvedeøl blev lavet af Skagen Bryggerlaug, hvoraf dens navn kommer. I dette bryg valgte jeg at bruge Mandarin humle, i stedet for den Tettnanger humle som bruges i original opskriften, fordi jeg håbede at det ville give en citrus/appelsin friskhed til øllen. Det synes jeg er lykkedes rigtigt godt.

Jeg er, med mine ca 25 bryg, totalt amatør i håndbryg, men jeg synes at det er sjovt at brygge, og synes at jeg lærer meget om smagen af øl, ved selv at forsøge at lave den. Hvis du vil vide mere om ølbrygning, og få råd og vejledning fra nogle garvede hjemmebryggere, vil jeg anbefale hjemmesiden Håndbrygforum. Der er også nogle gode grupper for hjemmebryggere på Facebook, fx gruppen Haandbrygger.

1 kommentar:

 1. Hej
  Jeg er lige begyndt at brygge og har også brugt skagen hvede opskrift, og delt den op i 2 bryg, hvor jeg også har tilsat lidt amerikansk humle og appelsin til den ene halvdel - den er lige sat over :)
  Kan jeg få tilsendt din opskrift på hh@arista.dk ?
  På forhånd tak.
  Mvh Henrik

  SvarSlet