04 marts 2014

Old Burton Extra - Fullers Past Master

Brygggeriet Fuller, Smith & Turner (eller barer Fullers), er et familieejet engelsk bryggeri som har eksisteret siden 1845. Hovedkontoret ligger i Chiswick ved London, og i bedste engelske stil ejer de næsten 400 pubs samt et par mindre bryggerier, og lavede sidste år over 35 mio liter øl. Deres mest kendte øl er nok deres London Pride, samt dennes storebror Golden Pride som er med i 50 Øl Du Skal Smage Før Du Dør. Fullers Past Masters serie er øl brygget efter gamle opskrifter, nedskrevet af generationer af bryggeriets brygmestre, og genskabt med ingredienser og processer som så vidt muligt ligner de oprindelige.

Old Burton Extra
Fullers
Old Burton Extra er en mørk Ale baseret på en opskrift fra 1931. Burtonisering er jo et helt begreb i (engelsk) øl, og betyder at man skaber en optimal mineral sammensætning af vandet til brygning. Alle industribryggerier, inklusiv naturligvis Carlsberg, bruger kemikalier til at ændre vandet for at opnå den bedst mulige udnyttelse af råvarerne, og hele denne idé stammer fra da bryggere i sin tid forsøgte at efterligne det fine vand fra Burton-Upon-Trent. Jeg går ud fra at navnet Old Burton Extra stammer fra dette.
Det er en uklar kastaniebrun Ale på 7,3% alc, med et tæt flødefarvet skum som hurtigt forsvandt. Aromaen er rigtigt god, med duft af malt, nødder, brændt karamel og en mild bitterhed. Smagen er derimod godt bitter, med den humle smag af græs eller gran som er typisk for engelske øl. Der er også en lækker smag af malt og karamel og en lidt brændt smag, som bidrager til en rigtig god mundfylde. Eftersmagen er dejlig lang og har en god balance mellem malt og en fin bitterhed.
Jeg synes at Fullers Old Burton Extra er en rigtig lækker øl og giver den en karakter på 8,5 ud af 10.

Jeg har prøvet 3-4 øl fra Past Masters serien, og de har alle været spændende. Både smagen og kvaliteten af øl har ændret sig meget over årene, så jeg synes at det er utroligt sjovt at smage hvordan øl smagte i gamle dage, her altså 1931.
Højt Skum!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar