20 august 2013

Ras - frisk sensommerøl fra Hornbeer

Sommeren går på hæld, men her på falderebet, får I lige en anmeldelse af Hornbeers friske sommerøl Ras, med tilnavet Grisk-Light. Den er angiveligt opkaldt efter Jørgen Fogh Rasmussens bedstefar Rasmus, som var en gæv jysk bonde, som også havde problemer med bankerne. Dermed er Grisk historien jo gået hen og blevet en hel familie-saga.

RAS er en smuk gylden Ale på kun 3,2% alk, men med en utrolig dejlig smag. På etiketten er en flot tegning af en bondemand under arbejdet, lige en situation til en frisk øl med lav alkohol.
Da det luftige lyse skum havde lagt sig, havde øllen en dejlig aroma, med duft af citrus/appelsin, græs og lidt malt. Det er en tør men dejligt fyldig aroma.

Ras
Hornbeer
Smagen synes jeg er virkeligt god, og fantastisk fyldig af en øl på kun 3,2%. Jeg har sprurgt Jørgen, og han fortæller at Ras har en teoretisk IBU på 35, men den har en dejligt frisk humle smag, med en ret god bitterhed, som stammer fra at den er tørhumlet. Til tørhumlingen har han brugt 5 kg Cascade humle til 3000 liter øl, hvilket vel ikke er specielt meget. Der var smag af citron, appelsin, og lidt grape (fra Cascade humlen), specielt i den halvlange eftersmag.  Der er en dybde i smagen, som får mig til at tænke på øl med curacao eller koriander, og det kunne også næsten smage som om der er brugt lidt hvedemalt, men det er der ikke, da den kun er brygget med bygmalt, humle, vand og gær.
Jeg synes at RAS er en rigtig dejlig øl, og gav den en karakter på 8,5 ud af 10.

RAS var den 4. øl i Grisk serien, eller Grisk-sagaen. Den almindelige Grisk er en lækker øl, men jeg synes at juleøllen Julegris(k) var endnu bedre. Den kommer dog ikke tilbage i år, for Jørgen har i stedet brygget et par nye juleøl. Den ene er en Mumme, brygget sammen med Carsten Berthelsen, og den anden hedder Stjernenat, og blev brygget da Hornbeer holdt åbent hus d. 28. juli. Man begynder jo næsten at glæde sig til jul :)

Øl:
Ras
Bryggeri:
Hornbeer
Øltype:
Pale Ale
Alk.:
3,2%
Købt:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar