22 oktober 2012

Westvleteren 12 - Verdens Bedste Øl

Denne øl betragtes af mange som verdens bedste. Det er den ultimative trappistøl, som er mørk, stærk, smagfuld, og næsten umulig at få fat på. Man kan let tro, at bare det at den er sjælden, gør at den bedømmes bedre, men jeg tror at alle som har smagt den er enige om, at det faktisk er en formidabel øl. Det er selvfølgeligt også derfor den er med i den skønne bog 50 Øl Du Skal Smage Før Du Dør.

Westvleteren brygges på Cistercienser klosteret Sint Sixtus i Belgien. De fik førhen brygget deres øl hos bryggeriet St. Bernardus, men i 1992 blev produktionen flyttet til selve klosteret. Måske fordi det er et krav for at få det beskyttede Trappistøl mærke, at øllen bliver brygget på selve Trappist klosteret.
Der er blevet brygget den samme årlige mængde øl siden 1946, 4750 hl, hvoraf 50% er 12'eren, så på grund af en stadigt stigende efterspørgsel har klosteret lavet strenge krav der skal overholdes for at købe øllene. Disse er nu, at man kun kan købe 1 kasser af 12'eren pr bil, med 60 dages mellemrum, og at bestillinger skal ringes ind på en særlig øltelefon. Telefonen er jo forhåbentligt ikke betjent af en af munkene, for så må det være ekstremt svært at komme igennem. Trappist munkene lever jo under en såkaldt Streng Observans, som bla. betyder at de ikke må snakke...

Westvleteren 12
Westvleteren 12 sælges i en fuldstændig bar flaske, hvor kun kapselen afslører hvilken øl man har fat i. Det er en flot kastaniebrun øl, med et lysebrunt luftigt skum, som holder forholdsvis længe. Aromaen er simpelthen vidunderlig, og har en kraftig duft af nødder, karamel, muskatnød, og noget krydret a la kardemomme. Der er også en god bagvedliggende malt sødme i aromaen, og noget vinøst, specielt selvfølgeligt når den er lagret nogle år, hvilket spiller sammen til en formidabel duft.
Smagen er fyldt med nødder, karamel, tørret frugt og krydderier, som sammen med sødme og lidt bitterhed, giver en øl med en vidunderligt fyldig mundfornemmelse og en helt utrolig god smag, som bliver hængende længe i eftersmagen. Der er ikke noget at gøre, det her er bare en helt vidunderlig øl.
For 3 uger siden smagte jeg i Belgien en frisk Westvleteren 12 på den hyggelige ølbar Den Stillen Genieter, og gav den en karakter på 9,5/10. På Kulminator, i Antwerpen, smagte jeg for 3 år siden en Westvleteren 12 som var 5 år gammel, og den var endnu bedre og fik et rent 10 tal. Sådan nogle mørke stærke øl har virkeligt godt af at lige have et par år på bagen :)

Sint Sixtus klosteret blev grundlagt i 1831 af munke fra trappist klosteret Mont des Cats i Frankrig. Mont Des Cats er også selv begyndt at brygge øl, og er ved at blive godkendt til at bruge det beskyttede Trappist-øl mærke. Dem glæder jeg mig til at smage.
St Bernardus, som jo i lang tid bryggede WestVleteren øllene, laver også rigtigt gode øl. Specielt deres Abt 12, er fantastisk, ja jeg synes faktisk at den er næsten ligeså god som Westvleteren 12.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar